Pleidooi voor strengere normen luchtkwaliteit

kade rechteroever

Tachtig procent van de Europeanen in stedelijke gebieden staat bloot aan wat de Wereld GezondheidsOrganisatie (WHO) als luchtverontreiniging beschouwt. Dat kost mensen die in vervuilde stedelijke gebieden wonen gemiddeld één levensjaar.

 

Europees milieucommissaris Janez Potočnik heeft 2013 uitgeroepen tot het 'Jaar van de lucht.' Er valt voorlopig nochtans weinig te vieren. Volgens de geldende Europese milieunormen ademt meer dan een derde van de Europese stadsbewoners lucht in die (veel) vervuilder is dan toegelaten. Als de strengere WHO-normen worden toegepast, gaat het zelfs over 80% van de mensen in stedelijke omgevingen. In de praktijk ademen 80% van de stadsbewoners te veel fijnstof in. 97 % wordt blootgesteld aan een ozonniveau dat kan leiden tot ademhalings- en hartklachten. Er gaan dan ook stemmen op om de strengere WHO-normen in Europese wetten te gieten. 2013 is immers ook het jaar waarin de Europese regels rond luchtkwaliteit aan herziening toe zijn.

Heel wat Europese landen slagen er niet in om de huidige luchtkwaliteitsnormen te halen. De Commissie heeft daarvoor onlangs nog Polen, Slovenië, Italië en Portugal op de vingers getikt. De strijd wordt ook voor de rechter voortgezet. De Nederlandse ngo's Milieudefensie 
en Top Luchtverontreiniging kregen gelijk van de rechter toen ze zich verzetten tegen een tijdelijke uitzondering op de luchtkwaliteit die de overheid bij de Commissie had bedongen. Het Britse ClientEarth klaagt aan dat de chronische luchtvervuiling in steden als Londen, Birmingham, Manchester en Glasgow elk jaar het leven kosten aan 30.000 Britten. Van de andere kant pleiten de regeringen van de twaalf rijkste en meest productieve regio's van Europa voor meer flexibele regels inzake luchtkwaliteit. Naast Baden-Württemberg, Hessen, Noord-Rijn-Westfalen, Catalonië, Londen en de Nederlandse Randstad heeft ook Vlaanderen zich achter dit initiatief geschaard.

ARGUS 13-11-2012
http://www.argusactueel.be/europees-nieuws/pleidooi-voor-strengere-normen-luchtkwaliteit

Tags: