75-jarige Leona spreekt Europees Parlement toe

kade rechteroever

ANTWERPSE OMA PLEIT VOOR BETERE LUCHTKWALITEIT IN STAD 

De Antwerpse Leona Maes (75) heeft gisteren vijf minuten spreekrecht gekregen in het Europees Parlement. Ze vroeg aandacht voor de luchtkwaliteit in de stad. Dat ze met haar verzoekschrift om een verdere uitbreiding van het Antwerpse wegennet tegen te gaan, waarschijnlijk van een kale reis zal terugkomen, deert haar niet. "Burgers moeten voortdurend signalen geven dat ze bezorgd zijn over de gang van zaken."


Leona aan het woord. - kos

75 jaar en het woord krijgen in het halfrond van het Europees Parlement. Het was een bewogen dag voor de Berchemse Leona Maes. Zoals ze het zelf omschrijft is ze al "levenslang" met materies als de belabberdede luchtkwaliteit en het behalen van betere normen bezig. Maar wat haar écht stoort, is de Antwerpse drang om maar te blijven uitbreiden. "Het gaat dan niet alleen om het wegennet, maar ook de luchthaven en de haven. Wanneer gaat men nu eens rekening houden met de ruimte die er is", vertelt ze. "Maar dat weegt niet op tegen de maatregelen die het autoverkeer aanmoedigen. Meer plaats voor verkeer verhindert dat er aan alternatieven gewerkt wordt."

Voor haar pleidooi in het Europees parlement strijdt ze al sinds 2011. Toen heeft ze een verzoek ingediend dat vrij snel ontvankelijk werd verklaard. "Maar in 2015 dreigde het geseponeerd te worden. Toen heeft Bart Staes van Groen dat kunnen tegen houden."
 

Europa niet bevoegd

Gisteren was het dus haar moment van glorie. Gedreven en vol moed hield ze haar pleidooi. "Dat het Europees Parlement niet over de problematiek luchtkwaliteit gaat? Dat klopt, het aanleggen van wegen is nu eenmaal een bevoegdheid van de lidstaten, in dit geval van Vlaanderen en de stad Antwerpen. Maar Antwerpen is wel in concurrentie met andere steden. Die zouden wel een klacht kunnen indienen of solidair kunnen zijn. Bovendien zijn er in Antwerpen een aantal organisaties, zoals Ringland, Ademloos en Straten-Generaal, die stevig met de materie bezig zijn en grondige kennis hebben. Naar die mensen moet men meer luisteren. Dat was eigenlijk de insteek van mijn betoog. Ik wil voorkomen dat Antwerpen een snelweg aan de stroom wordt, in plaats van een groene stad waar het aangenaam is om te leven, te werken en mensen uit te nodigen." Toch ging Leona gisteren een beetje met een dubbel gevoel naar huis. "Want het is maar de vraag wat het Europees Parlement er mee gaat doen. Alleszins is het belangrijk dat we alle middelen gebruiken die we hebben om tot een betere samenwerking te komen."
 

Métallurgie

Waarom Leona op haar leeftijd nog zo gedreven is? "Ik woonde met mijn kinderen in Hoboken toen aan het licht kwam hoe vervuilend de zilverfabriek Métallurgie altijd al was geweest voor de omwonenden. Sindsdien ben ik wel heel alert. En nu woon ik vlakbij de luchthaven van Deurne, die niet van een groeistop wil weten. We hebben ook de ramp in Tsjernobyl meegemaakt. Ik vind dat we toch iets moeten doen."

In september mag Leona alleszins terug gaan naar het Europees Parlement. terug gaan. "Dat vind ik al positief. Afwachten wat daar dan uit komt." .

SASKIA CASTELYNS
het Laatste Nieuws 03-06-2016
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-berchem/75-jarige-leona-spreekt-europees-parlement-toe-a2723095/

 

Tags: