Burgers naar rechter voor schone lucht

kade rechteroever

Enkele burgers, onder meer de auteur Jeroen Olyslaegers, dagen de Vlaamse overheid voor de rechter omdat ze niet genoeg doet om de luchtverontreiniging aan te pakken. De doelstellingen in het nieuwe luchtsaneringsplan zijn veel te weinig ambitieus, vooral voor Antwerpen. 

Initiatiefnemer Thomas Goorden is niet te spreken over de laksheid van de Vlaamse regering. "In 2010 heeft ze de deadline voor de EU-normen gemist en in het nieuwe luchtsaneringsplan mikt Vlaanderen pas op 2030, over twaalf jaar.  Maar de overheid geeft zelf toe dat dat alvast voor Antwerpen niet gaat lukken. Daar zullen ook in 2030 nog plaatsen zijn waar de luchtverontreiniging de Europese norm overschrijdt, onder meer op de Plantin Moretuslei en de Belgiëlei. Om de WHO-norm te halen, de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie kijkt de Vlaamse regering nog verder in de toekomst - 2050 - tegen dan ben ik een oude man."

Olyslaegers

Het is de actiegroep Straten-Generaal die de rechtszaak op gang heeft getrokken. Thomas Goorden is zelf geen mede-indiener, maar heeft wel het nodige geld bijeengehaald, zo'n 10.000 euro. Verschillende mensen hebben gul gedoneerd, ook schrijver Jeroen Olyslaegers, die zaterdag de Bordewijkprijs in ontvangst neemt voor zijn roman WIL over de oorlogsjaren in Antwerpen. Op verzoek van Thomas Goorden heeft Olyslaegers vanmorgen toegezegd om zich ook burgerlijke partij te stellen in deze milieuzaak tegen de Vlaamse overheid. 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/burgers-naar-rechter-voor-schone-lucht/

VRT - 18-01-2018

 

Proces tegen Vlaamse overheid

Burgers naar rechter voor propere lucht

brusselDrie jaar nadat vzw Klimaatzaak een rechtszaak heeft aangespannen tegen het klimaatbeleid van de vier Belgische overheden, komt er binnenkort mogelijk een proces tegen de Vlaamse overheid. Een groep bezorgde burgers heeft het zo gehad met de ‘schandalige en onaanvaardbare nalatigheid in de aanpak van de luchtvervuiling’ dat ze besloten Vlaanderen te dagvaarden. Initiatiefnemer Thomas Goorden zet de stap nadat afgelopen weekend bekend is geraakt dat het met de luchtvervuiling nog erger is dan gedacht, en heel Vlaanderen zich in de alarmzone bevindt (DS 13 januari). Hij slaagde erin het nodige bedrag van 10.000 euro te verzamelen via een oproep op Facebook. Onder anderen schrijver Jeroen Olyslaegers doneerde 2.000 euro. ‘Ik krijg zaterdag de Bordewijkprijs voor mijn roman Wil, en kan veel leuks doen met het prijzengeld. Een deel ervan wegschenken om deze rechtszaak ­mogelijk te maken, leek me iets leuks.’ Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil geen commentaar kwijt. (aro)

De Standaard - 18-01-2018

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180117_03305661

Tags: