De Wever vindt 320 miljoen voor overkapping Ring

kade rechteroever

De N-VA wil bij de onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering 320 miljoen euro euro vanuit de stad vrijmaken voor de overkapping van de Antwerpse Ring.
Maar aan het tracé zelf mag niet meer geraakt worden, stelt voorzitter Bart De Wever.

In 2010 moesten het stadsbestuur van Patrick Janssens en het Havenbedrijf zich van de Vlaamse regering engageren om 320 miljoen in te brengen om de Lange Wapper te veranderen in tunnels.

Dat bedrag wil N-VA nu liever investeren in de overkapping van de Ring. "Met die eis gaan wij de onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering in", zegt De Wever in zijn rol als partijvoorzitter. Over de bocht van zijn Antwerpse coalitiepartner Open Vld, die deze week afstand nam van het BAM-tracé, zegt De Wever: "Mijn partij wil niet meer onderhandelen over het tracé. De beslissingen die de regering daarover heeft genomen, moeten worden uitgevoerd. Partijen die daar anders over denken, zullen opnieuw een bocht moeten nemen als ze deel willen uitmaken van de nieuwe regering als het aan ons ligt."

Ook coalitiepartner CD&V reageert afwijzend op de houding van Open Vld. Maar die partij blijft bij haar standpunt. "De vraag van het stadsbestuur aan de Vlaamse regering om de overkapping te onderzoeken vinden wij een stap in de goede richting, maar voor de nieuwe Scheldekruising opteren we voor een ander tracé", zegt Annemie Turtelboom. "Het BAMtracé ligt te dicht bij de stad, wij kiezen voor Oosterweel-Noord, dat meer noordelijk door de haven loopt."

LM
Gazet van Antwerpen 10-05-2014 pag. 1

Tags: