Dezelfde leuze, ander accent

kade rechteroever

'Voor wat hoort wat' is al langer de leuze van burgemeester Janssens. Het is ook het motto van zijn uitdager De Wever, maar bij hem wordt dat: 'Voor wat hoort iets méér'. Dat bleek gisterenmiddag op het lijsttrekkersdebat dat de krant De Standaard organiseerde. Janssens en De Wever sloegen vaak dezelfde noten aan, maar de sp.a'er toch iets vaker de zachte mi bemol en de N-VA'er doorgaans de harde fa kruis.

 

Patrick Janssens verdedigde zijn sociaal beleid, met leefloners aan wie een wederdienst wordt gevraagd in ruil voor wat ze krijgen. Bart De Wever stelde voor om sociale woningen voor te behouden aan mensen die al hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid. In de kinderopvang wil De Wever voorrang geven aan ouders die werken. "Nu geeft de stad voorrang aan wie geen werk heeft. We moeten een sterker voor-wat-hoort-wat-beleid voeren." Niet correct, vond Janssens. "Driekwart van de kinderen in onze stedelijke dagverblijven heeft ouders die werken."

Annemie Turtelboom pleitte voor een simpeler vergunningsbeleid voor ondernemers en een stad waarin de auto zijn plek vindt. Ook Filip Dewinter noemt zich een koele minnaar van een autoluwe stad, want "veel mensen durven 's avonds niet de tram of de bus nemen, wegens te onveilig".

Meyrem Almaci pleitte tegen de Oosterweelverbinding. Haar partijvoorzitter Wouter Van Besien maakt daar in 'Humo' zelfs een breekpunt van. "Wij stappen niet in een coalitie die het Oosterweeltracé behoudt", zegt Van Besien. "Daar leggen wij echt onze kop voor. Het is te nemen of te laten. Ik zeg: 'Beste Patrick, verander van koers, je mag ons als excuus gebruiken.' Als hij dat niet doet, moet hij maar met de N-VA regeren."

Het Laatste Nieuws 02-10-2012 pag. 2

Tags: