Een dak op de Ring: wie gaat dat betalen?

kade rechteroever

Omdat de Ring nu al in een 'put' ligt, hoeft er enkel een dak op. Enkel ter hoogte van Berchem zou het wegdek wél een stukje naar beneden moeten. Het voorstel van Ringland is geen overkapping maar een intunneling, wat een stuk goedkoper uitvalt’, zegt ruimtelijk planner Jef Van den Broeck. Ringland berekende een kostprijs en baseerde zich daarvoor op studiewerk van de stad. "De stad berekende toen een prijs per lopende kilometer overkapping. Als we die extrapoleren naar onze plannen, komen we op een kostprijs van net geen twee miljard euro", zegt Peter Vermeulen van Ringland. Ringland checkte het af bij een aantal deskundigen en die vinden de raming realistisch. Per slot van rekening: de werken zijn technisch niet zó ingewikkeld. En ook de verkeerswisselaars zijn relatief simpel. Ter vergelijking: de aanleg van het BAM-tracé zonder overkapping zou al drie miljard euro kosten.

 

Hierboven leest u de hamvraag aan het einde van een werkweek die grotendeels in het teken stond van de overkapping van de Antwerpse Ring. Want inmiddels is iedereen voorstander, maar het kost natuurlijk wel een bom geld en de vraag is wie daarvoor opdraait.
Met andere woorden: show me the money.

De N-VA lanceert vandaag in uw krant een bijzonder sluw voorstel. Als partijvoorzitter stelt Bart De Wever voor dat Antwerpen 320 miljoen euro ter beschikking stelt van de nieuwe Vlaamse regering om te investeren in de overkapping. Hij kaatst daarmee de bal terug naar minister-president Kris Peeters (CD&V), die voormalig burgemeester Patrick Janssens (sp.a) in 2010 exact hetzelfde bedrag van 320 miljoen euro afhandig heeft gemaakt als bijdrage van stad en haven om de Lange Wapper onder de grond te stoppen. Maar als de stad dat bedrag nu overhevelt naar de overkapping, wie gaat dan de tunnels betalen? Het antwoord blijft nog schemeren in de smog boven de Ring.
Twee weken voor de verkiezingen zijn we beland in de fase van de politieke spitstechnologie.
Terwijl De Wever als burgemeester samen met zijn Antwerpse coalitiepartners CD&V en Open Vld in een brief aan de Vlaamse regering beleefd vraagt om de overkapping te onderzoeken, maakt hij daar dezelfde dag als partijvoorzitter nog net geen breekpunt van voor de virtuele regeringsonderhandelingen met diezelfde partijen. De Wever is bezig om schizofrenie in de politiek tot kunst te verheffen. Of je die artistieke stijl mooi vindt, dat blijft natuurlijk subjectief.
Balans bij het ingaan van het weekend: de N-VA is dankzij een spectaculaire demarrage in één klap helemaal mee in het Ringlandverhaal, en kopman De Wever heeft zijn grote rivaal Kris Peeters op z'n minst tijdelijk gelost.
Of zitten die twee samen in een combine en zien ze hierin een prima tactiek om uit te halen naar Open Vld, de partij die zich eerder deze week aansloot bij het verzetsleger dat strijdt tegen het BAM-tracé?
Dit weekend treedt een nieuwe fase in.
Zondag zitten De Wever en Peeters tegenover elkaar in De zevende dag. Ondertussen hebben we ook Paul Jambers gesignaleerd op 't Schoon Verdiep.
De stemmen worden geraspt en de oneliners geslepen. Het voorspel van het slotvuurwerk kan beginnen.
Lex Moolenaar
Gazet van Antwerpen 10-05-2014 pag. 2

Tags: