Europa bekritiseert financiering Oosterweel

kade rechteroever

 

Kritiek financiering Oosterweel

Europa heeft kritiek op de manier waarop de Oosterweelverbinding wordt gefinancierd. De kostprijs van de Oosterweelverbinding wordt op 3,25 miljard euro geraamd. De Vlaamse regering wil dat bedrag via een publiek-private samenwerking buiten haar begroting houden. Eurostat wil niet dat de overheid borg staat voor een project dat niet in haar begroting staat. Forum 2020, het consortium van Antwerpse ondernemers, wil de Oosterweelverbinding opnemen in de Vlaamse begroting en hoopt volksleningen te kunnen uitschrijven. De BAM reageert niet tot september. Dan velt Europa een eindoordeel.


 
Jonathan Bernaerts
jbs/blg
De Standaard 18-07-2014
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140717_01183333 
 
 

Europa bekritiseert financiering Oosterweel

Europa heeft kritiek geuit op de manier waarop de Oosterweelverbinding wordt gefinancierd. Forum 2020 stelt voor om volksleningen uit te schrijven.

De kostprijs van de Oosterweelverbinding wordt op 3,25 miljard euro geraamd. De Vlaamse regering wil dat bedrag via een publiek-private samenwerking buiten haar begroting houden, maar stuit op kritiek van Eurostat, de Europese statistische dienst.

Via de BAM zou de Oosterweelverbinding naar dochteronderneming Tunnel Liefkenshoek gaan. Die runt de gelijknamige tunnel door tolgeld te innen. De tunnel valt nu buiten de begroting. Maar als Tunnel Liefkenshoek de Oosterweelverbinding bouwt, dreigt ook Tunnel binnen de begroting te vallen.

Als er iets misloopt, zijn de risico's vooral voor de Vlaamse overheid en blijven de private partners buiten schot. De Vlaamse overheid staat immers borg. Eurostat wil niet dat de overheid borg staat voor een project dat niet in haar begroting staat.

Forum 2020, het consortium van Antwerpse ondernemers, wil de Oosterweelverbinding opnemen in de Vlaamse begroting en hoopt volksleningen te kunnen uitschrijven. ‘Dat is eerder gebeurd toen de E3-autosnelweg werd aangelegd’, zegt ondernemer Christian Leysen aan de Antwerpse zender ATV. ‘Toen werd een obligatielening met een aantrekkelijke rentevoet uitgeschreven.’

Forum 2020 hoopt dat de Vlaamse regering de kritiek ter harte neemt. ‘We hopen dat ze niet zoals vijf jaar geleden weigert om overleg te plegen en de plannen niet onafhankelijk laat toetsen’, aldus Leysen.

De BAM reageert niet tot in september. Dan velt Europa zijn eindoordeel.
jbs/blg
Het Nieuwsblad 18-07-2014
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140717_01183505

Tags: