“Gewone gezinnen, koop geen diesel meer”

kade rechteroever

 

Gezinnen kunnen maar beter geen dieselauto meer kopen. Dat zegt mobiliteitsorganisatie VAB. “2018 wordt het jaar dat diesel duurder wordt aan de pomp dan gewone benzine”, zegt Maarten Matienko van VAB. “Alleen wie 30.000 kilometer per jaar rijdt of meer, doet nog een klein voordeel.”

En in de loop van dit jaar steekt diesel gewone benzine voor het eerst voorbij, voorspelt mobiliteitsorganisatie VAB. “De dieselprijs wordt geïndexeerd en het cliquet-systeem wordt ook weer ingevoerd”, zegt Maarten Matienko van VAB. “Elke toekomstige prijsdaling zal voor de helft worden omgezet in accijnsstijgingen.”

Voor gewone benzine komt er een kleine accijnsdaling, waardoor de taksen gelijk komen te liggen voor diesel en benzine. “Tegen september of oktober kan diesel duurder zijn dan benzine”, zegt Matienko.

Dan doe je alleen nog voordeel met diesel omdat zo’n motor iets minder verbruikt dan een benzinemotor. “Eigenlijk moet je al meer dan 30.000 kilometer per jaar rijden om nog goedkoper af te zijn”, zegt Matienko. “Een modaal gezin komt nagenoeg nooit aan 30.000 kilometer per jaar en koopt, met het autosalon in aantocht, dus eigenlijk het best geen diesel meer.”

Elektrisch dan maar?

Wat doe je dan het best als je prijsbewust wil rijden? “Een zuinige benzine kopen”, zegt Matienko. “Er zijn er al veel die minder dan 6 liter verbruiken per 100 kilometer. En als je een tankstation in je buurt hebt waar je aardgas kan tanken: dan ben je het best af met een hybride model dat op benzine en CNG rijdt.”

En een elektrische auto dan? “Die zijn nog te duur in aanschaf en er zijn op dit moment ook gewoon nog te weinig modellen om dat aantrekkelijk te maken”, zegt Matienko.

Tags: