Groen wil dat Rekenhof 'buitensporig dure' Oosterweelgrond onderzoekt

kade rechteroever

Oppositiepartij Groen zegt dat de 2,85 miljoen euro die de BAM betaalt voor een deel van de Oosterweelgrond "totaal buiten verhouding" is. Wouter Van Besien vraagt dat het Rekenhof de zaak uitspit.

Dat schrijft De Standaard en Groen bevestigt de informatie.

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) heeft een dading afgesloten met het bedrijf Imobe om een deel van hun grond voor de Oosterweelverbinding te weerhouden. Imobe, gelegen aan de Noordersingel, zet alle procedures stop en start geen nieuwe procedures in ruil voor een vergoeding. Volgens Groen is die vergoeding "buiten alle proporties". Het bedrijf krijgt 1,75 miljoen euro voor de grondverwerving en erfdienstbaarheden en 1,1 miljoen euro voor het verlies van de parking.

20.000 versus 1,75 miljoen

Voor het eerste bedrag (1,75 miljoen euro) maken de groenen de vergelijking met een gelijkaardig stuk grond aan de overkant van de Ring, dat het OMCW in 2014 aan de BAM verkocht voor 20.000 euro. Deze prijs werd bepaald op basis van een onafhankelijk schattingsverslag.

Wat de compensatie voor de parking betreft (1,1 miljoen euro) merkt Groen op dat de parking van Imobe nooit een vergunning heeft gekregen. De parking ligt immers in groengebied.

"Het is totaal onbehoorlijk dat een overheidsbedrijf mensen gaat compenseren voor iets dat illegaal is. "De BAM is hier compleet haar boekje te buiten gegaan en heeft dit bedrijf veel te veel heeft gegeven: een prijs voor de grond die buiten proportie is, en een hele compensatie voor een parking die daar niet mocht liggen", zegt Wouter Van Besien aan Belga. "Wij stellen in het parlement voor dat het Rekenhof deze dading en hoe ze tot stand is gekomen aan een onderzoek onderwerpt".

(Belga/RR)

Knack, http://www.knack.be/, 22-06-2016

Tags: