Groen wil onderzoek naar duur betaalde "Oosterweelgrond"

kade rechteroever

Groen vraagt een onderzoek naar de overeenkomst die de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) heeft gesloten om de grond van een Antwerps bedrijf aan de Noordersingel te verwerven. Het terrein is van cruciaal belang om de Oosterweelverbinding te kunnen realiseren. Volgens Groen is de 2,85 miljoen die de BAM betaalt echter "buiten alle proportie". Dat schrijft De Standaard.

De discussie gaat over het terrein van het vastgoedbedrijf Imobe, tussen de Noordersingel en de Antwerpse ring. Voor de realisatie van de Oosterweelverbinding - en dan meer bepaald de veelbesproken verkeerswisselaar "Hollandse Knoop" - heeft de BAM een deel van de grond van Imobe nodig.

Maar het bedrijf zag dat niet zitten en vocht de onteigening van het terrein aan bij de Raad van State. In december vorig jaar kwamen beide partijen uiteindelijk tot een overeenkomst, waarbij Imobe alle procedures stopzette in ruil voor een vergoeding van in totaal 2,85 miljoen euro.

"De BAM strooit met belastinggeld"

Volgens Groen -een tegenstander van het tracé zoals het nu gepland is- is de vergoeding "buiten alle proportie". Imobe krijgt 1,75 miljoen euro voor de grondverwerving en erfdienstbaarheden en 1,1 miljoen euro voor het verlies van een parking. Voor het eerste bedrag (1,75 miljoen euro) maken de groenen de vergelijking met een gelijkaardig stuk grond aan de overkant van de ring, dat het OMCW in 2014 aan de BAM verkocht voor 20.000 euro. Deze prijs werd bepaald op basis van een onafhankelijk schattingsverslag.

Wat de compensatie voor de parking betreft (1,1 miljoen euro), merkt Groen op dat de parking van Imobe nooit een vergunning heeft gekregen omdat ze in een groene zone ligt. "Het is totaal onbehoorlijk dat een overheidsbedrijf mensen gaat compenseren voor iets dat illegaal is. In plaats van een boete krijgt Imobe een bonus. De BAM strooit met belastinggeld. Wie is hier verantwoordelijk voor?", zegt Vlaams Parlementslid Wouter Van Besien in de krant.

Hij. gaat de zaak vandaag aankaarten in het parlement. "Ik wil heel graag weten wat het verschil maakt tussen 20.000 euro en bijna 3 miljoen euro. Wat ik vraag, is dat heel het dossier aan het Rekenhof wordt overgemaakt. Dat is een onafhankelijke instelling die ervaring heeft met het analyseren van dergelijke deals", aldus Van Besien in "De ochtend".

BAM: "Wij bepalen de prijs niet"

Jan Van Rensbergen, de algemeen manager bij de BAM, wijst de kritiek van de hand. De vergelijking met het OCMW-terrein klopt niet, zegt hij, omdat dat een bufferzone is, terwijl er op het terrein van Imobe grote werken nodig zijn, met grote gevolgen voor de toegankelijkheid. "Imobe wordt gecompenseerd voor die logistieke schade", zegt hij in De Standaard.

"De prijs bepalen wij niet, dat doet de dienst vastgoedtransacties van het Vlaams Gewest, in alle onafhankelijkheid. Dat heeft die trouwens ook gedaan voor de grond van het OCMW", aldus Van Rensbergen.  Ook het probleem dat een deel van de parking in een groene zone ligt, is volgens hem meegenomen in de waardebepaling.

Van Rensbergen erkent wel dat de overeenkomst met Imobe "dringend en belangrijk" was om met de werken te kunnen starten, maar dat heeft volgens hem de prijs niet opgedreven.

 

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/2.31834?eid=1.2691667, 22-06-2016

Tags: