‘Informateur’ De Wever ontvangt eerst Turtelboom

kade rechteroever

ANTWERPEN - Toekomstig burgemeester Bart De Wever en Liesbeth Homans (beiden N-VA) ontvingen gisteren Annemie Turtelboom (Open VLD) op het stadhuis. Het gesprek duurde zowat anderhalf uur. N-VA heeft vier vragen en nodigt alle lijsttrekkers uit. Wat de antwoorden van Turtelboom waren, wilde niemand kwijt. Een gesprek met Patrick Janssens volgt pas morgen.

Open VLD was gisteren de eerste en enige partij die door Bart De Wever, die zichzelf informateur noemt, ontvangen is op het stadhuis. De komende dagen worden de andere lijsttrekkers verwacht. ‘Een kwestie van agendaplanning’, luidde het. De Wever wil vier dingen weten: hoe zij de verkiezingsresultaten lezen, welke hun breekpunten zijn voor de komende zes jaar en wat zij een werkbare coalitie vinden en of ze er in willen stappen.

‘In een tweede ronde zal ik op basis van een tekst bepaalde fracties uitnodigen. Hopelijk is dat de basis voor een bestuursakkoord.’ De N-VA-kopman wil naar verluidt geen eindeloze onderhandelingen.

Maar hij wil zijn tijd nemen. ‘Er moeten wonden worden geheeld’, zegt hij. Niet alleen was de campagne behoorlijk hard, maar ook de eerste debatten na de verkiezingen waren niet bepaald onzacht op televisie.

De Wever wil ‘in rust en vrede werken aan verzoening’. ‘We moeten kantelen naar een constructieve samenwerking’, luidt het.

Open VLD in meerderheid of niet?

De liberalen zullen zich tijdens de onderhandelingen gezien het verkiezingsresultaat (2 zetels) naar eigen zeggen ‘heel nederig’ opstellen. In een onwaarschijnlijke coalitie met N-VA (23 zetels) en Groen (4 zetels) zou Open VLD nodig zijn om een krappe meerderheid te vormen. In dat geval zou de partij toch enkele eisen kunnen stellen op het vlak van bevoegdheden of programmapunten. Als N-VA een meerderheid vormt met de Stadslijst (17 zetels) is Open VLD niet meer nodig.

‘En dan nemen ze maar beter plaats in de oppositie’, zegt politicoloog Dave Sinardet (UA, VUB). ‘Omdat ze dan niets zullen kunnen eisen. Zelfs in een coalitie met Groen en N-VA zullen de groenen veel meer eisen kunnen stellen dan Open VLD.’

Wat met de vernieuwing?

Die heeft gefaald. Open VLD zakte van 5 naar 2 zetels. De witte konijnen, voormalig korpschef Eddy Baelemans en Atheneum-directrice Karin Heremans, raakten niet verkozen. Baelemans blijft nationaal veiligheidsadviseur voor de partij en Heremans zegt dat ze achter de schermen mee blijft werken aan de vernieuwing.

Maar we zullen nooit weten hoe het Open VLD, na al die interne twisten, was vergaan als Turtelboom niet had ingegrepen. Ze lijkt er in geslaagd te zijn om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. En Turtelboom zei bij haar ‘blijde intrede’ in Antwerpen dat ze werkt naar de verkiezingen van 2014.

‘Turtelboom heeft een nieuwe ploeg in het veld gebracht’, zegt Sinardet.

‘Ze zou kunnen zeggen dat het belangrijk is dat Baelemans er met zijn ervaring bij is en haar plaats in de gemeenteraad aan hem laten, zeker als het in de oppositie is. Wat kan een minister van Justitie nu zes jaar op de oppositiebanken van de gemeenteraad uitrichten?’

Waar botst Open VLD met N-VA?

Op Antwerps niveau is er geen partij die meer aanleunt bij N-VA dan Open VLD. Beiden zijn ondernemersgezind, willen dat de auto een belangrijke plaats blijft krijgen in de stad, dat er geen sociale woningen meer bijkomen, dat er op vlak van veiligheid moet geluisterd worden naar wijkcomités en dat de bevoegdheden van de districten aan een herziening toe zijn. In hoe ze dat precies willen realiseren, zijn er wel verschillen.

In het Oosterweel-dossier, een Vlaamse materie, is er wel een groot verschil. Turtelboom wil dat de twee bretellen, de A102 en de R11, eerst worden gebouwd om dan te kijken of er voor de rest nog iets nodig is van maatregelen. N-VA heeft in de Vlaamse regering een akkoord onderhandeld met de stad om het BAM-tracé uit te voeren en wacht het expertiseverslag van dat plan af.

Wat is er gisteravond gezegd?

Turtelboom, de andere verkozene fractievoorzitter Claude Marinower en Axel Polis, de voorzitter van Groot-Antwerpen, hebben anderhalfuur met De Wever en Homans samen gezeten.

Open VLD heeft een antwoord gegeven op de vier vragen van N-VA, maar wat die antwoorden waren, wilde niemand kwijt.

‘Het was een interessant gesprek’, was alles dat Turtelboom kwijt wilde.’

Vincent Verbruggen
Het Nieuwsblad 17-10-2012
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121016_00337696

Tags: