Janssens II: de mayonaise begint te schiften

kade rechteroever

In de Antwerpse gemeenteraad wordt de sfeer elke maand grimmiger. Maandagavond zette burgemeester Patrick Janssens zijn stekels op omdat hij vond dat Bart De Wever (N-VA) en Claude Marinower (Open Vld) tijdens hun tussenkomsten een toon aansloegen die zou suggereren dat Janssens niet voldoende had ondernomen om de joodse scholen te beschermen naar aanleiding van de dramatische gebeurtenissen in Toulouse. Waarop de beide raadsleden zich haastten om te zeggen dat dit zeker niet hun bedoeling was geweest.

Later op de avond werd de zitting zelfs voor tien minuten geschorst, omdat de partners van de meerderheid het niet eens bleken te zijn over het wijkcirculatieplan voor Borgerhout. In de wandelgangen ontstond een geanimeerde discussie tussen de fractieleiders van sp.a, CD&V, N-VA en Open Vld. Uiteindelijk werd voor de weg van de minste weerstand gekozen: het agendapunt werd verdaagd.

 

Ruim een half jaar voor de verkiezingen begint de mayonaise te schiften. Raadslid Toon Wassenberg (sp.a) ging maandag frontaal in het offensief tegen schepen Ludo Van Campenhout. Toen die nog namens Open Vld in het college zat, volgde hij zijn eigen koers in samenspraak met zijn collega’s van sp.a en CD&V. Maar die tijd is voorbij. Van Campenhout rapporteert nu aan Bart De Wever, en die wil dat zijn schepen in het college nadrukkelijk de N-VA-kaart trekt. Dat manifesteert zich vooral in dossiers die te maken hebben met mobiliteit.

En dus verzet Van Campenhout zich tegen de collegiale beslissing om de Vlaamse regering te adviseren om de maximumsnelheid op de Noorderlaan te verlagen van 70 naar 50 kilometer per uur. Hij probeerde ook de hete aardappel van de beschadigde pagodepoort in Chinatown door te schuiven naar sp.a-schepen van Openbare Werken Guy Lauwers. Dat is niet serieus, want Van Campenhout heeft de pagodepoort altijd geclaimd als zijn geesteskind, dus moet hij nu ook niet zijn verantwoordelijkheid ontlopen.

 

 

 

Voor wat hoort wat, ook in het college, vindt Toon Wassenberg. Hij vertolkt daarmee niet alleen zijn eigen mening, maar die van de hele sp.a-fractie. Als Van Campenhout van plan is om de komende maanden oppositie te gaan voeren binnen het college, dan krijgt hij in zijn eigen dossiers wellicht ook niet veel medewerking meer van zijn zeven collega’s van sp.a en CD&V.

door Lex Moolenaar
Gazet van Antwerpen 28-03-2012
http://gva.typepad.com/standpuntantwerpen/2012/03/janssens-ii-de-mayonaise-begint-te-schiften.html

Tags: