Janssens wil niet zonder Groen

kade rechteroever

Patrick Janssens is terug. De meester-strateeg die zondag nog huilde van ontgoocheling, zette gisteren toekomstig burgemeester Bart De Wever voor het blok. "We stappen niet in een coalitie zònder Groen. Daarvoor steun ik op de verkiezingsuitslag. Binnen de ring van Antwerpen is er progressief gestemd, buiten de ring conservatief." Bart De Wever zwijgt voorlopig in alle talen.

Na de eerste informatierondes van Bart De Wever met Open Vld, PVDA+, Vlaams Belang en Groen was het donderdag tijd voor het échte werk. Een eerste clash tussen de huidige en de toekomstige burgemeester. Al na een uur zat de tête-à-tête erop. De Wever en Janssens gingen voor de kortste handdruk uit de geschiedenis van het stadhuis en keken langs elkaar heen. IJzig, zo leek het. Janssens, vergezeld van Robert Voorhamme (sp.a) en Marc Van Peel (CD&V), beende snel weg. Zonder iets te zeggen. Dat deed De Wever een minuut later wel. Met een pokerface. "We hadden een heel goed gesprek in een goede sfeer. De stadslijst heeft een duidelijk standpunt ingenomen. Nu ga ik een balans opmaken van deze informatieronde." Boeken toe? Niet dus: even na de middag riep Janssens de pers bijeen. Om keihard uit te halen. "De stadslijst stapt alleen in een meerderheid mét Groen. Als dat niet kan, dan gaan we in de oppositie. Voor de goede orde: mét CD&V. Volgens het principe 'samen uit, samen thuis'. Wij zijn één en ondeelbaar."

"Constructief opstellen"

Voor wie nog zou twijfelen: de huidige burgemeester zegt nu aan Bart De Wever wat hij het beste kan doen. Of moét doen. In één adem geeft Janssens naast een coalitie met de stadslijst en Groen nog twee andere mogelijkheden mee. "N-VA kan kiezen voor Open Vld én Groen (wat 29 op 55 zetels oplevert, red.). Of N-VA bestuurt zonder meerderheid. In zo'n geval beloven we ons constructief op te stellen. Daarover bestaat een precedent: N-VA behoorde federaal al tot een meerderheid (2007-2008, red.), maar leverde geen ministers." Bij Groen viel Meyrem Almaci nét niet van haar stoel. "Ik wist niet dat Janssens een koppeling stadslijst-Groen publiekelijk ging rondbazuinen. Wél had hij voor het gesprek met De Wever onze nationaal voorzitter Wouter Van Besien gebeld en gezegd dat hij dat coalitievoorstel zou voorleggen. Maar Janssens moet geen beslissingen nemen voor andere partijen. Desondanks staat mijn deur voor hem open." "Voor ons telt de inhoud", zegt Van Besien. "Wil Janssens onze kijk op mobiliteit, diversiteit en sociaal beleid volgen? Een groot probleem is dat we wiskundig niet nodig zijn voor een coalitie N-VA-stadslijst-Groen (verdeling: 23-17-4 zetels, red.). Hoe kunnen we dan afdwingen dat onze belangrijkste punten worden uitgevoerd?"

Hoofddoeken

Patrick Janssens zweert intussen dat de stadslijst geen politieke spelletjes wil spelen. "De stad moet zo snel mogelijk een bestuur krijgen. Met of zonder ons. Een coalitie van N-VA met Open Vld en Groen is niet onmogelijk. Neem de hoofddoek. Het is perfect mogelijk om een uniform met hoofddeksel te ontwerpen dat moslimvrouwen voldoende comfort biedt en door niet-moslims niet moet worden bekeken als religieus symbool. En Oosterweel? In een interview zei Bart De Wever dat de tunnels op het BAM-tracé wellicht onbetaalbaar zijn. Wél realistisch voor hem is de aanleg van de A102 (Wommelgem-Ekeren) en een verbinding Liefkenshoektunnel-E17", vertelde Janssens. Dàt klinkt de actiegroepen als muziek in de oren. "Met de verkiezingsuitslag is het BAM-tracé begraven", zeggen ze. Meyrem Almaci ving donderdag dan weer op dat de Vlaamse regering bereid is over die kwestie te praten. "Meyrem Almaci is heel goed in het herformuleren van wat iemand anders gezegd heeft", zei Janssens daarover in 'Terzake'. Hoe moet het nu verder? Welke tips Janssens ook aan Bart De Wever geeft, een akkoord tussen N-VA en Groen blijft erg onwaarschijnlijk. De Wever moet dan wel met de stadslijst in zee. Maar Janssens wil Groen erbij, zodat hij sterker staat op zijn linkerflank. Dus zit de boel vast. Tenzij CD&V zich afscheurt van de stadslijst en met N-VA en Open Vld gaat besturen. Dat zou een doenbare meerderheid van 30 op 55 zetels vormen. En ook: een rechts bestuur, wat het voordeel van de duidelijkheid heeft. Schepenen levert dat CD&V niet op, omdat ze daarvoor de helft van de handtekeningen nodig heeft van de stadslijst. Maar in politiek is alles mogelijk. Als sp.a een oppositiekuur van zes jaar verkiest om zich te herbronnen, kan de partij zich ook gul gedragen tegenover de CD&V-verkozenen. "Die mensen zijn minder geneigd om in de oppositie te gaan", verklaarde Janssens nog op 'Terzake'.

Philippe Truyts
Het Laatste Nieuws 19-10-2012 pag. 19

 

 

Janssens wil niet in coalitie zonder Groen
ANTWERPEN - De Stadslijst van uittredend Antwerps burgemeester Patrick Janssens (foto) sluit een coalitie met de N-VA niet uit, maar alleen als ook Groen daarin wordt opgenomen. Dat heeft Janssens aan Bart De Wever (N-VA) laten weten. Meyrem Almaci (Groen) reageert verbaasd: "We zijn niet ingelicht."

Nadat toekomstig burgemeester Bart De Wever de voorbije dagen met de andere partijen had gesproken, was het gisteren de beurt aan de Stadslijst (sp.a-CD&V) van huidig burgemeester Patrick Janssens. Naast Janssens kwamen ook schepen Robert Voorhamme (sp.a) en schepen Marc Van Peel (CD&V) naar de vergaderzaal in het stadhuis. "We hadden een heel goed gesprek over de positie van de Stadslijst in verband met de meerderheidsvorming", zei de N-VA-voorzitter achteraf.

Uit het gesprek is alvast gebleken dat de Stadslijst alleen in een coalitie met de N-VA wil stappen als Groen daar deel van uitmaakt. "De uitslag van de verkiezingen is van die aard dat je twee grote blokken hebt in Antwerpen. Een eerder progressief stedelijk blok dat voornamelijk goed gescoord heeft en een meerderheid heeft binnen de ring. En een minder stedelijk, conservatief blok dat een meerderheid heeft buiten de ring", argumenteerde Janssens. "Als je Antwerpen wilt verzoenen, denk ik dat het verstandig zou zijn om voor zo'n coalitie te gaan."

Groen wil praten

Meyrem Almaci (Groen) reageerde gisteren verbaasd op de intentie van de Antwerpse Stadslijst van sp.a en CD&V om enkel met Groen in een meerderheid met de N-VA van Bart De Wever te stappen. "Het is vreemd dat het kartel ons hierover op voorhand niet heeft ingelicht", zei ze. Almaci staat naar eigen zeggen wel open om te praten.

Het standpunt van Groen was volgens de lijsttrekster al voor de verkiezingen heel duidelijk. "Wij stappen enkel in een coalitie als het BAM-tracé dat meer verkeer dwars door de stad zuigt, geschrapt wordt; als er meer middelen gaan naar het OCMW; en als er positiever wordt omgegaan met de diversiteit die Antwerpen rijk is." Die inhoudelijke prioriteiten maakte Groen woensdag ook over aan 'informateur' Bart De Wever.

YL/Belga

Het Belang van Limburg 19-10-2012 pag. 5

Tags: