Kathedraal - Maak tuin toegankelijk

kade rechteroever

Groen wil de tuin van de Antwerpse kathedraal toegankelijk maken voor de Antwerpenaars. Het is een van de voorstellen in het parkenplan van de partij.

Tuin ligt op vijf meter hoogte

• • De tuin van de kathedraal ligt verscholen tussen de huizenrijen vijf meter boven de begane grond. De tuin ligt op de pijlers die normaal bedoeld waren voor de uitbreiding van de kathedraal. Alleen kwam die uitbreiding er nooit. Nu kunnen alleen de bewoners van de dekenij genieten van deze groene oase.

 

Het Agentschap Natuur en Bos hanteert de norm van 30 vierkante meter groen per inwoner. Het Antwerpse gemiddelde ligt op 29 vierkante meter, maar dat wordt niet overal gehaald. Borgerhoutenaars moeten het stellen met slechts 7,8 vierkante meter, inwoners van het district Antwerpen binnen de Ring met 10 vierkante meter en de Berchemnaar met 20 vierkante meter.

"Alleen is het groen slechts voor 61 procent van de Antwerpenaars toegankelijk", zegt Ilse van Dienderen.
"De norm is dat er minstens op 400 meter van de iedere woning buurtgroen ter grootte van minimaal 1 hectare (1,5 voetbalveld) aanwezig moet zijn. Wij hebben nu een plan klaar om dit op te trekken naar 100 procent.
Daarvoor moet er in Antwerpen 398 hectare groen bijkomen. Met ons parkenplan zorgen we zelfs voor554hectare bijkomende groene ruimte."

Een deel van de oplossing is het openstellen van stukjes verborgen groen in de binnenstad.
"De kathedraal heeft een zeer mooie tuin, maar die is niet toegankelijk voor de Antwerpenaar", zegt van Dienderen.
"Het moet toch mogelijk zijn om die onder-bepaalde voorwaarden toegankelijk te maken voor de buurt. Ook braakliggende tuinen en speelplaatsen van scholen kunnen worden vergroend en toegankelijk worden gemaakt. Op grote gebouwen kunnen daktuinen worden aangelegd. Dit zou voor 101 hectare extra groen zorgen."

Dit is natuurlijk niet voldoende. Groen stelt een betere groene verbinding voor tussen de stadsrand-bossen en de stad. Ook de parken in de stad moeten verbonden worden.

"We creëren 402 hectare groen door het verbinden van de Hobokense polder via Petroleum-Zuid met de Konijnenwei", zegt van Dienderen. "De overkapping van de Ring zorgt ook veel extra groene ruimte."

SACHAVAN WIELE
Gazet van Antwerpen 15-09-2012 pag. 51

 

Tags: