Kiesstrijd is nu al een boeiende schaakpartij

kade rechteroever

Meyrem Almaci, het welbespraakte Antwerpse boegbeeld van Groen!, was vrijdagochtend te gast in De Ochtend op Radio 1 om uitgebreid te schieten op de 'functiepremies' die Dexia - de holding, niet de Belgische bank - haar personeelsleden eind vorig jaar heeft gegeven.

Aan het eind van het gesprek moest ze ook een klein misverstand rechtzetten dat rond de Antwerpse strategie van haar partij was ontstaan.

Onlangs had Almaci verklaard dat Groen! bereid is om deel te nemen aan elke coalitie die in Antwerpen een progressiever beleid wil voeren dan het huidige.

Op de vraag of dat eventueel ook zou kunnen met N-VA en/of Open Vld, was haar antwoord toen wat verwarrend.

Maar wie even nadenkt, weet wel beter.

De centrale thema's die Groen! in Antwerpen wil uitspelen, zijn armoedebestrijding, mobiliteit (géén BAM-tracé), gezondheid (idem) en een beter diversiteitsbeleid.

Als Groen! dat programma wil waarmaken als lid van een meerderheid, dan is dat alleen denkbaar met het verbond sp.a/CD&V.

Ondertussen zien we burgemeester Janssens een slim spel spelen. Openlijk blijft hij de afspraken die met CD&V en N-VA zijn gemaakt over het mobiliteitsdossier trouw, maar in verscheidene districten praat de sp.a met Groen! over een kartel. In Berchem is er al een en in Borgerhout, Deurne en Merksem zijn de gesprekken aan de gang. Dat zijn niet toevallig de districten die zich hebben uitgesproken als grote voorstander van een groene overkapping van de Ring.

Dat soort bewegingen zijn in de politiek nooit toevallig. Hoewel de strijd tussen hem en Bart De Wever volgens de peilingen een nek-aan-nekrace wordt, denk ik dat Janssens het aanzienlijke voordeel heeft dat hij na de verkiezingen van 14 oktober meer mogelijkheden heeft om een meerderheid te vormen.

Gaat hij in zee met een ultraliberale en conservatieve partij als de N-VA? Dan krijgt Antwerpen numeriek een zeer solide meerderheid, maar Janssens zou ideologisch wel heel veel water in zijn wijn moeten doen. Wellicht te veel om zijn achterban te kunnen overtuigen. Probeert hij het met CD&V, Groen! en eventueel Open Vld? Al die partijen hebben na de onderhandelingen over de federale regering nog een eitje te pellen met Bart De Wever.

En zo'n coalitie zou best wel eens goed kunnen zijn voor een meerderheid.

Lex Moolenaar Senior writer
Gazet van Antwerpen 07-01-2012 pag. 78

 

"Een progressieve coalitie met N-VA lukt niet"

 

StuBru riep haar uit tot het 'Politiekste Wijf van 2011' en ook dit jaar zou Meyrem Almaci (Groen!) wel eens hoge ogen kunnen gooien. In oktober gaat ze als lijsttrekker resoluut voor een Antwerpse schepenzetel. "Maar dan enkel in een progressieve coalitie die het BAM-tracé afzweert en de toenemende armoede écht bestrijdt. De kans dat dat met N-VA lukt, is erg klein. Maar ik maak me ook zorgen over het project van de stadslijst van Patrick Janssens."

Meyrem Almaci (35) is 'hot'. Als ze op een stormdag in een Zurenborgs eetcafé binnenwaait, heeft ze net twee uur bij Jan Hautekiet op Radio 1 achter de rug. We zijn gewaarschuwd: Almaci is een spraakwaterval, een politiek rastalent dat als fractieleidster in de Kamer al veel indruk maakte op vriend en vijand. Ze is ook een mooi voorbeeld van kruisbestuiving tussen haar traditionele, Turkse wortels en de leefwereld van Vlaamse dertigers. En ze heeft een voorliefde voor alternatieve rock. Met haar Vlaamse echtgenoot heeft ze twee kinderen: Ilhan (4) en Ayden (1,5).

U lijkt over een eindeloze energievoorraad te beschikken. Moet ook wel met een gezin?

Meyrem Almaci: "Vergis je niet. Ik ben chronisch moe. Ik heb géén structuur, al vind ik altijd mijn weg in een stapel papieren op het bureau. Pas op, de structuur van mijn kinderen is me heilig. 's Ochtends en 's avonds breng ik met hen 'quality time' door. Ze mogen zich niet verwaarloosd voelen, ze krijgen gezond eten. Toch ben ik net een betere mama dankzij mijn job. Ik zou zot worden als ik thuisbleef. Ik moet me intellectueel kunnen uitleven."

Maar u besliste wel om in de federale kamer terug te treden als fractieleider van Groen!-Ecolo om u met Antwerpen bezig te houden.

"De gemeenteraadsverkiezingen zijn enorm belangrijk. Antwerpen verdient mijn volle aandacht. Ik ga het werk als fractieleider in de kamer missen, heb het met hart en ziel gedaan. Maar de opvolging is bij Stefaan Van Hecke in goede handen."

Groen! heeft volgens de peilingen de wind in de zeilen. Patrick Janssens gaf u nog een cadeau. Hij haalde CD&V aan boord van zijn Stadspartij en misschien volgt ook Open Vld. Groen! krijgt zo het hele linkse speelveld. Waarmee wilt u de kiezer overtuigen?

"Met drie grote thema's: de overkapping van de Antwerpse ring, de aanpak van de stijgende armoede en een positievere omgang met de diversiteit. Eerst die Ring. Dokter Chris Goossens opende het debat over sporten in de stad. Sport is belangrijk voor het fysieke en emotionele welzijn van mensen. Dus moet je iets doen aan de luchtkwaliteit. Dat kan door een overkapping van de ring tussen Berchem en Deurne én met het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel. Zo pak je de files, het fijn stof en het lawaai aan. Vasthouden aan het BAM-tracé, dat in een referendum is afgeschoten, maakt de overkapping onmogelijk. De sabotage door de Vlaamse regering van het Meccanotracé is geen toeval meer."

Dan hebt u een probleem met Patrick Janssens en zijn alliantie met CD&V. Hij schikte zich in het BAM-tracé.

"Janssens heeft een aantal keuzes afgestaan aan CD&V, ja. Het toont aan dat iedereen die progressief denkt, enkel Groen! kan betrouwen. De grote vraag op 14 oktober zal zijn: met wie gaat de winnaar in zee? Onlangs zei Liesbeth Homans (N-VA) dat een coalitie tussen haar partij en Groen! het voordeel van de duidelijkheid zou hebben. Maar inzake sociaal beleid en diversiteit zijn we elkaars tegenpolen. Tussen ons en de sp.a, CD&V en Open Vld is het water toch veel minder diep. We stappen enkel in een progressieve coalitie. We dagen de andere partijen uit om over jobs en de schrijnende armoede te praten."

U trekt naar de kiezer met een open, progressieve lijst. Zijn er al aanwinsten?

"Daar is het nog wat vroeg voor. We voeren gesprekken. Mensen stapten spontaan op ons af omdat de Stadslijst van sp.a-CD&V hen niet lekker zit."

Intussen hielp uw partij tijdens een bizarre gemeenteraad Güler Turan (sp.a) wél aan haar schepenzetel. Dan denk je: goed gezien, daar zal Janssens Groen! nog een mooie prijs voor moeten betalen.

"Doodjammer dat het zo moest lopen. Het leek erop dat de aanstelling niet zou lukken door het gerommel in de meerderheid. Maar wij pleitten vijf jaar geleden al voor een allochtone schepen. Die is er nu, dankzij Groen! We mochten dit niet tegenhouden. Ik heb Güler graag, al zal ze resultaten moeten neerzetten. Ze valt in de 80ste minuut van een voetbalmatch in, maar dan kun je nog een sprintje trekken. Güler zei vaak dat er qua diversiteit een ander beleid nodig is."

Waarmee we bij het verbod op hoofddoeken belanden, op school en achter de loketten. U wou hem zelf niet meer dragen vanaf uw 16de, tégen de wens van uw ouders in. Maar met het verbod bent u niet blij.

"Ik begréép de beslissing van die athenea van Antwerpen en Hoboken in 2008. De druk op hen was te groot geworden. Hoewel ze zo de gebruiksters straften en niets deden aan de sociale druk. Vier jaar eerder had ik Frank Vandenbroucke (sp.a) al gezegd dat het fout ging aflopen, omdat steeds meer scholen de hoofddoek verboden om allochtone leerlingen te weren. We mogen diversiteit niet uit het onderwijs bannen. Laten we er positief mee omgaan. Internationale rapporten stellen dat ons onderwijs qua ongelijkheid bij de slechtsten van de klas is. We zouden ons beter daarop focussen. En bij de stad? Ik maak me meer zorgen over de neutraliteit van de mens die mijn dossier effectief behandelt dan over het feit of een loketbediende een hoofddoek draagt of niet. Het gaat om het gedrag, niet om het uiterlijk. Ik zette destijds mijn hoofddoek af omdat ik vond dat die me deed opvallen in het ASO. En opvallen was tegen de geest van de koran."

U bent geboren in Sint-Gillis-Waas. Enkele jaren geleden verhuisde u naar Antwerpen. Voelt u zich Antwerpse?

"Mijn man is geboren in Schoten. We konden destijds kiezen tussen Gent en Antwerpen. Ik heb me de keuze nooit beklaagd. Ik woon hier erg graag. In Antwerpen bruist het. Ik hou ook van al die verhalen achter Antwerpse spreekwoorden, van Antwerpse artiesten als Wannes Van de Velde, Ann Nelissen, of een Alex Agnew. Schitterend. De haven fascineert me. Ik heb stage gedaan bij Exxon Mobil en vind hun centrale voor warmtekrachtkoppeling fantastisch. Het is ook van moeten, hé. Verder gaan met olie is verkeerd, de jobs van de toekomst zitten in de hernieuwbare energie."

Tot slot: wat vindt u op 14 oktober een mooie score. Tien procent?

"Ik ga mijn best doen. Tien procent is haalbaar, ja."

Philippe Truyts
Het Laatste Nieuws 07-01-2012 pag.38

 

Tags: