Open VLD krijgt leiding over Oosterweel

kade rechteroever

Open VLD mag de nieuwe voorzitter van de BAM leveren, die moet instaan voor de realisatie van de Antwerpse Oosterweelverbinding. Dat vernam De Tijd. Huidig voorzitter Rudi Thomaes, de ex-topman van het VBO, moet dus de plaats ruimen. Als opvolger circuleert de naam van David Van Herreweghe, huidig bestuurder bij de BAM en voorzitter van Tunnel Liefkenshoek. Van Herreweghe was jarenlang kabinetschef van Dirk Van Mechelen (Open VLD).

N-VA krijgt Vlaams investeringsbedrijf PMV

In de grote Vlaamse benoemingsronde blijkt de N-VA, na het voorzitterschap van De Lijn en de VDAB, ook de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) binnen te hebben gehaald.

Dat de N-VA straks een nieuwe voorzitter bij PMV mag aanwijzen, bleek dinsdagavond op de nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse investeringsmaatschappij, waar voorzitter Clair Ysebaert (Open VLD) in zijn speech niets of niemand spaarde. Het was Ysebaerts laatste nieuwjaarsspeech voor PMV, die zoals Ysebaert opmerkte, is uitgegroeid tot 'de jaarlijkse hoogmis voor ambitieus ondernemend Vlaanderen'.

PMV is dan ook het belangrijkste investeringsbedrijf van de Vlaamse overheid geworden. Er zijn weinig Vlaamse investeringsdossiers waarin PMV geen rol speelt. Het voorziet in kapitaal voor startende en innovatieve ondernemingen en investeert onder meer in scholenbouw en sporthallen. Allemaal speerpunten in het beleid van de Vlaamse overheid. Toch bleef PMV het voorbije jaar niet gespaard van kritiek, onder meer over de betrokkenheid bij het noodlijdende groenestroombedrijf Electrawinds. En dus sloeg Ysebaert eens goed terug. 'Het zal u niet ontgaan zijn dat de verzuring mee helpen inlepelen voor bepaalde opiniemakers als het ware een tweede natuur is geworden. De zelfkwelling op z'n Vlaams aanwakkeren blijft een populaire bezigheid', klonk het.

Ysebaert schopte wild om zich heen. Op het einde van zijn speech leek hij zelfs de draak te steken met N-VA-voorzitter Bart De Wever met het Latijnse citaat 'Quidquid latine dictum sit, altum videtur', of 'vrij vertaald: al wat in het Latijn gezegd wordt, klinkt intelligent, ook al zijn het roddels'. Het deed bij het talrijk opgekomen publiek heel wat vragen rijzen. Wat bezielde Ysebaert?

Misschien heeft het ermee te maken dat Ysebaert, in de jaren 80 nog kabinetschef van Guy Verhofstadt, over enkele maanden aan de kant wordt geschoven. Zijn post zal worden ingenomen door een N-VA'er. In de coulissen van de Vlaamse regering zijn immers afspraken gemaakt over de verdeling van zo'n 145 mandaten bij de raden van bestuur die onder de Vlaamse overheid vallen, en in regeringskringen wordt bevestigd dat PMV voor de N-VA is. In mei moet duidelijk worden wie de N-VA tot PMV-voorzitter zal bombarderen. Nu zitten voor de N-VA al Jeroen Overmeer, de kabinetschef van minister-president Geert Bourgeois (N-VA), en Koen Kennis, de schepen van Financiën in Antwerpen, in de raad van bestuur van PMV.

Meteen valt op dat de N-VA bij de verdeling van de 145 mandaten bij de raden van bestuur die onder de Vlaamse overheid vallen drie van de vier grote Vlaamse instellingen in handen krijgt. Bij De Lijn is Marc Descheemaecker al benoemd tot voorzitter en bij de VDAB had de N-VA eerder al gewezen Voka-voorzitter Jef Roos gedropt. Bij de VRT blijft Luc Van den Brande (CD&V) op post.

Open VLD heeft geen enkele sleutelpost meer bij de vier grote Vlaamse instellingen. Maar ze heeft wel het voorzitterschap van de BAM binnengehaald, wat een cruciale post is voor de realisatie van de Oosterweelverbinding. Eerder plaatste Kris Peeters (CD&V) nog gewezen VBO-topman Rudi Thomaes als voorzitter bij de BAM, maar diens mandaat loopt eerstdaags af.

Als het totale plaatje wordt bekeken, blijkt dat Open VLD meer heeft kunnen binnenhalen dan waar de partij volgens haar electoraal gewicht recht op had. Van de 145 mandaten die verdeeld zijn, kregen de liberalen er meer dan 30. Ook het voorzitterschap van het opleidingscentrum Syntra is voor Open VLD.

CD&V heeft het meest moeten inbinden. De partij verloor dan ook gewicht in de verkiezingen.

WIM VAN DE VELDEN EN BARBARA MOENS
De Tijd 15-01-2015 pag. 7

Tags: