Open Vld: “Maak Liefkenshoektunnel tolvrij”

kade rechteroever

Open Vld stelt voor om de Liefkenshoektunnel permanent tolvrij te maken. Het gaat om een snelle maatregel die niets kost en 20 procent van het vrachtvervoer wegneemt, zegt staatssecretaris Philippe De Backer, die ook kandidaat-burgemeester voor Antwerpen is. Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) reageert verrast. “De inkomsten van die tunnel bedragen 77 miljoen euro, geld dat wordt geïnvesteerd in de verkeersinfrastructuur. Ik verneem graag hoe dat zal worden gecompenseerd.”

Het verkeer rond Antwerpen zat donderdagavond opnieuw muurvast. “Ik pleit resoluut voor het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel”, schreef De Backer in een tweet. “Een man van oplossingen”, reageerde Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.

“Ik ben nogal verrast door het voorstel”, geeft Ben Weyts toe. “De Liefkenshoektunnel bereikt vandaag in de spits al 90 procent van zijn maximumcapaciteit, dus je boekt maar een beperkte winst. Het proefproject uit 2015 wees al uit dat de file gewoon verschuift naar de Tijsmanstunnel.”

Bovendien zou het tolvrij maken wél een grote kost met zich meebrengen, aldus de minister. “De inkomsten worden geïnvesteerd in verkeersinfrastructuur en ik wil dat blijven doen. Als men dit voorstelt moet men ook zeggen hoe dat bedrag gecompenseerd wordt.”

De absolute prioriteit blijft de aanleg van de derde Scheldekruising, benadrukt Weyts. “En ik heb binnen de regering absoluut niet de indruk dat de twee andere partijen daar op willen terugkomen”, besluit hij.

Bron: Belga
Gazet van Antwerpen 26-01-2017
http://www.gva.be/cnt/dmf20170126_02697253/open-vld-maak-liefkenshoektunnel-tolvrij

 

Philippe De Backer: "Maak Liefkenshoektunnel tolvrij"

Via een bericht op Twitter pleit Philippe De Backer, de pas aangestelde lijsttrekker bij Open Vld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, "resoluut" voor het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel. "Het dossier van de Oosterweel dreigt opnieuw te verzanden door procedures bij de raad van State", zegt De Backer. "De Liefkenshoekmaatregel tolvrij maken kunnen we nu doen. Het is een snelle maatregel die niks kost. Het haalt bovendien 20 procent van het vrachtvervoer weg van de Ring en de economische baten liggen 4 keer hoger dan de kosten, zo blijkt uit een recente studie van het Vlaams Verkeerscentrum." De Backer stoort zich er niet aan dat hij hiermee lijnrecht ingaat tegen coalitiepartner N-VA. "We moéten nu iets doen en de recente cijfers bewijzen dat het wél werkt. We gaan toch niet wachten tot het werk van de intendant er volledig opzit om iets te doen aan de mobiliteit? Ook de aanleg van de tangent A102-R11 bis levert snel mobiliteitswinst op".

(DILA)
Het Laatste nieuws 27-01-2017
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/philippe-de-backer-maak-liefkenshoektunnel-tolvrij-a3065211/

 

Liefkenshoektunnel tolvrij na ongeval aan Kennedytunnel

Op de Antwerpse Linkeroever is er vanmiddag een ernstig ongeval met verschillende personenwagens gebeurd even voorbij de Kennedytunnel richting Gent.

Er is slechts één rijstrook beschikbaar is voor het verkeer, en de file achter het ongeval groeit erg snel aan. De Liefkenshoektunnel is daarom tijdelijk tolvrij gemaakt richting Gent. Bij de aanrijding viel zeker één gewonde, die bovendien nog gekneld zit in zijn voertuig. De afhandeling zou dan ook nog een hele tijd kunnen duren. Omstreeks 14 uur stond er al een file over de hele lengte van de Antwerpse ring richting Gent vanaf het knooppunt Antwerpen-Oost, en ook op de E313 vanuit de Kempen is het aanschuiven geblazen.

ATV 26-01-2017
http://atv.be/nieuws/liefkenshoektunnel-tolvrij-na-ongeval-aan-kennedytunnel

 

 

Tags: