Raad van State schorst toewijzing winkelproject Neo

kade rechteroever

De Raad van State heeft de toewijzing geschorst van Neo, een deel van het project voor de herinrichting van de Heizel. De opdracht werd gegund aan het consortium Unibail, waarna concurrent Hammerson beroep aantekende. De Raad van State vindt de beoordeling van de voor- en nadelen van beide offertes door de stad Brussel niet overtuigend.

Neo is het grote bouwproject op de Heizel. Het winkelcomplex van 81.000 vierkante meter zou het grootste project van Europa worden. Daarnaast omvat het ook vrijetijdsinfrastructuur, een wooncomplex en kantoorruimten. Consortia die wilden meedingen naar het contract moesten beschikken over een miljard euro kapitaal en een portefeuille aan vastgoedprojecten van twee miljard.

De stad Brussel besloot eind april in zee te gaan met het consortium rond het Franse Unibail. Dat was niet naar de zin van concurrent Hammerson, die naar de Raad van State stapte. Eerder deze maand adviseerde de auditeur van het administratieve rechtscollege al de gunning te schorsen.

Niet overtuigend
De Raad van State is dezelfde mening toegedaan. Zo behaalden de plannen van Hammerson een "excellent" energieprestatiecertificaat, terwijl het project van Unibail op dat punt slechts "zeer goed" scoorde. Bovendien is de vergelijking van de voor- en nadelen van beide offertes volgens het rechtscollege niet overtuigend en voor twee van de vijf criteria simpelweg niet coherent.

Beide incoherent beoordeelde criteria zijn samen goed voor zeventig punten in de eindbeoordeling, terwijl de offerte van Unibail uiteindelijk slechts twee punten beter scoorde. Reden genoeg dus voor een schorsing, vindt de Raad van State. Het rechtscollege merkt wel op dat de wettigheidsbezwaren enkel betrekking hebben op de eindbeslissing in de gunningsprocedure.

Bron: Belga
De Morgen 20-06-2014
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1924071/2014/06/20/Toewijzing-winkelproject-Neo-geschorst.dhtml

Tags: