"Van de pot gerukt, de BAM moet worden ontmanteld"

kade rechteroever

Open Vld wil dat BAM-directeur Jan Van Rensbergen opstapt, Groen wil BAM helemaal weg. Maar wat denken sp.a, N-VA en CD8.V na weer een turbulente dag over de Oosterweelverbinding?

Sp.a
Of BAM onhandig heeft gecommuniceerd? Ik maak zeker geen intentieproces van de een of de ander", zegt het Antwerpse sp.a-boegbeeld Yasmine Kherbache. "Voor mij is het allerbelangrijkste dat het definitieve plan beter is dan wat er nu ligt. De bewoners in de buurt van het tracé moeten erop vooruitgaan. In het eindplan moet het aantal rijstroken dat hoorbaar en zichtbaar is. resoluut lager liggen dan nu. Dat is wat telt, niet de welles-nietes discussie die nu bezig is."

CD&V
Bij CD&V houdt de Antwerpse schepen Mare Van Peel het kort. "Uitspraken over ontslag, dat is allemaal pre-electoraal gepraat. Na de verkiezingen hoop ik dat we terug ernstig kunnen spreken. Meer wil ik er nu niet over kwijt."

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) vindt het belangrijk dat BAM meteen in een persconferentie alles heeft verduidelijkt. Maar ze gaat niet dieper in op de stijl van communicatie van de Antwerpse Beheersmaatschappij.

NVA
De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is duidelijk. "De stad heeft de plan-MER goed bestudeerd en op die basis een beslissing genomen voor het tracé. Uiteraard is het belangrijk dat er duidelijk gecommuniceerd wondt. Maar de plannen zijn wat ze zijn en die zijn voor iedereen in te kijken."

GROEN
Groen maakt BAM met de grond gelijk en wil de beheersmaatschappij liever helemaal weg. "Ze zijn niet meer geloofwaardig. Het is van de pot gerukt. BAM moet worden ontmanteld. Er moet een organisatie komen die transparant communiceert en in dialoog gaat met de actiegroepen. En ze moeten afstappen van het BAM-tracé."
"Wie de BAM dan moet ontmantelen? Vlaams minister-president Kris Peeters is verantwoordelijk voor BAM. Hij moet inzien dat hij het verkeerd heeft aangepakt."

OPEN VLD
Wij zijn de aanhoudende blunders beu", zegt Annemie Turtelboom (Open Vld). "Er is een totaal gebrek aan transparantie en duidelijke communicatie. Zowel ten opzichte van parlementsleden, maar zeker ook ten opzichte van de burgers. Dat merk je ook bij alle hoorzittingen die doorgaan. Wij denken dan ook dat de directeur van de BAM, Jan Van Rensbergen, best ontslag neemt."

VLAAMS BELANG
Vlaams Belang wil liever vandaag dan morgen actie op het terrein. "Wij zijn voor het onmiddellijk invoeren van het wegenvignet voor buitenlandse chauffeurs en noodbruggen op de Singel. Dat die eerste spade nog lang op zich gaat laten wachten, is voor iedereen duidelijk."
Gazet van Antwerpen 15-05-2014 pag. 4

 

Tags: