Red de Voorkempen roept op tot frontvorming actiegroepen R11

kade rechteroever

'Het Rondpunt' hield gisterenavond zijn startvergadering als buurtcomité rond de toekomstplannen van de R11 en het rondpunt in Wommelgem. Een honderdtal aanwezigen wisselden geanimeerd gedachten uit over wat momenteel geweten is. Ook Jef Rombouts, voorzitter van Red de Voorkempen, sprak de aanwezigen toe. Zijn actiecomité schiet de plannen van de R11 en R11bis af.

"Maandag gaat de laatste klankbordgroep door in het provinciehuis. Het is de laatste maal dat buurtbewoners opmerkingen kunnen geven. Als buurtcomité kan je daarna makkelijker op de hoogte blijven. Daarom willen we voorstellen verzamelen en nagaan of we na maandag als buurtcomité kunnen verdergaan", sprak initiatiefneemster Lous Wijn. De grootste zorg van dit comité is dat met de R11bis de rotonde vijf keer zo groot zal worden als het huidige en het fijn stof en extra lawaaihinder dit met zich zal meebrengen. Verschillende buurtbewoners kwamen horen of ze onteigend zouden worden, maar daar kon helemaal nog geen antwoord op gegeven worden. "We willen eindelijk van die slapeloze nachten af", klonk het. Een meerderheid toonde zich heel sceptisch tegenover de plannen maar hier en daar waren ook voorzichtig positieve klanken te horen over wat voorligt en vonden het te vroeg om te oordelen. Jef Rombouts had zijn huiswerk met Red de Voorkempen reeds gemaakt. "Wij verwerpen de R11bis en we zullen dit ook zo overmaken en verdedigen. Het is nu om ons tot één front te vereniging met alle actiegroepen van Wilrijk tot in Ekeren. Als volk kunnen we veel maar het zal een lange tijd in beslag kunnen nemen. Het is de eerste keer dat de bevolking zo snel in een project van de overheid wordt betrokken. Maak er gebruik van", lanceerde Rombouts zijn oproep. Hij staafde het besluit van Red de Voorkempen met een uitgebreid betoog. "De drie doelstellingen van deze plannen zijn om het sluipverkeer in de regio te verminderen, een betere doorstroming van noord naar zuid te verkrijgen en de leefbaarheid te verbeteren. Maar geen enkele van deze doelstellingen wordt gehaald. Met de R11bis gaat men extra verkeer aantrekken, de rotonde in Wommelgem wordt een turbine, de groene spoorwegberm in Mortsel verdwijnt en de tunnel onder de R11 gaat drie kilometer langer zijn dan het traject bovengronds tussen de E19 en het noorden. Wie gaat de R11bis dan nog gebruiken?", gaf hij enkele voorbeelden aan. Het verbeteren van de hoofdwegen en het vertunnelen van de kruispunten op de R11 en de Singel schuift Red de Voorkempen als mogelijke oplossing naar voor. (FSL)

Filip Spoelders
Het Laatste Nieuws 25-11-2011 pag. 18

 

Werkgroep Het Rondpunt gaat van start

Donderdag ging werkgroep Het Rondpunt van start. In de afgeladen parochiezaal 'T Candoncklaer kwamen mensen uit Wijnegem, Wommelgem en Deurne samen om de gevolgen van de ondertunneling van de R11 te bekijken.

 

Vooral de uitbreiding van het rondpunt van Wommelgem baart de omwonenden grote zorgen. Er bleek op de bijeenkomst een grote behoefte te zijn aan duidelijkheid en cijfers. En er was ook een bezorgdheid voor toename van lawaai en fijn stof. De aanwezigen stelden ingrepen voor om het rondpunt te overkappen of een snelheidslimiet in te voeren. En ook de ondertunneling van E34/E313 werd aangekaart. De nieuwbakken werkgroep besloot dat het noodzakelijk is om grondig met cijfers aan te tonen wat ondertunneling van de R11 oplevert voor de verkeersproblemen en leefbaarheid op en rond de Antwerpse Ring. Hoeveel procent van het autoverkeer op de Ring zal de tunnel onder de Krijgsbaan gebruiken?

Initiatiefneemster Lous Wijn blikt tevreden terug: "Er blijkt nood aan een duurzame visie. Mensen willen garanties dat de ondertunneling van de Krijgsbaan in een dichtbewoond gebied een oplossing biedt voor de enorme problemen bij de Ring. Ondertussen wordt gezegd dat zo'n 80 bedrijven en huizen bij het Rondpunt onteigend zullen worden. Dat betekent dat men in nog veel meer huizen en bedrijven wakker ligt van de vraag of het nog zin heeft het dak te herstellen of te investeren." De werkgroep wil deze informatie meenemen naar de volgende provinciale klankbordgroep over de R11.

Info: monballieuwijn@hotmail.com of steven@huisbaeyens.be

Wilfried Defillet
Gazet van Antwerpen 26-11-2011

http://www.gva.be/antwerpen/wijnegem/werkgroep-het-rondpunt-gaat-van-start-3.aspx

Tags: