Rekenhof vraagt actiegroep rond Oosterweel te stoppen met intimidatie

kade rechteroever

Vind u dit een faire communicatie van parlement en krant? Iemand heeft het Rekenhof op zeer onaangename wijze bestookt. Het Rekenhof en het parlement weten wie. Wij, "de Antwerpse actiegroepen", (stRaten-generaal en Ademloos) zijn het in ieder geval niet. Rekenhof en ombudsdienst zijn zowat de enige nog echt onafhankelijke diensten, je moet al heel dom zijn om die mensen lastig te vallen.

Een incident, gisteren in de commissie Mobiliteit in het Vlaams Parlement. Actiegroepen rond Oosterweel kregen een veeg uit de pan van het Rekenhof. Die wil dat “een bepaalde actiegroep” stopt met het intimideren van medewerkers via mail en telefoon.

 Het Rekenhof is de onafhankelijke en financiële waakhond van de regering. Het kwam gisteren in de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement verslag uitbrengen over de kosten van het Oosterweelproject.

STANDPUNT: 'Oosterweel wordt steeds meer een vuile oorlog'

Maar “een bepaalde actiegroep” stelt zich vragen bij de werking van het Rekenhof. “We hebben nog nooit zo veel inmenging gehad als tijdens deze rapportage”, zegt Jan Debucquoy, raadsheer van het Rekenhof. “Ze lieten ons weten welke vragen we wel en niet moesten stellen tijdens ons onderzoek. En dat allemaal op een intimiderende manier. Dat kan niet.”

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) sluit zich daarbij aan. “Het Rekenhof moet in alle onafhankelijkheid kunnen werken. Het moet bepalen welke vragen het stelt, niet de actiegroepen.”

"Ik ben formeel: die actiegroep is niet stRaten-generaal", benadrukt Manu Claeys. "Wij hebben nog nooit 1 brief, mail of telefoon gepleegd naar het Rekenhof. Ik vind de bewering zeer schadelijk voor wat wij al jaren hebben opgebouwd. We willen nooit iemand onder druk zetten. Ik vind het niet netjes dat het Rekenhof geen naam en toenaam geeft, want zo belanden alle actiegroepen in één zak. Het is zelfs unfair."

Gisteren hebben de meerderheidspartijen het voorstel van Wouter van Besien (Groen) en Bart Somers (Open Vld) weggestemd. Ze wilden dat de regering alle tracés op een gelijkwaardige manier zou behandelen en voor elk tracé het scenario met een gedifferentieerde tol zou doorrekenen. “Die berekening zou ook gebeurd zijn”, beweert Manu Claeys van stRaten-generaal nu. “Maar ze is gewoon niet opgenomen in het rapport.”

WB
Gazet van Antwerpen 28-03-2014
http://www.gva.be/dossiers/oosterweel/rekenhof-vraagt-actiegroep-rond-oosterweel-te-stoppen-met-intimidatie.aspx

Tags: