"Rokerslong en nooit gerookt"

kade rechteroever

Omwonenden Antwerpse Ring niet enige slachtoffers verkeer

Hart- en vaatziekten door de lawaaistress, longkanker door het fijn stof, vroegsterfte: net als aan de Antwerpse Ring wonen ook aan de E34, E19 en E313 mensen vlak naast de snelweg, al jaren wachtend op geluidsschermen die er maar niet komen.

Nu een resem long- en kinderartsen het levensbelang van de overkapping van de Antwerpse Ring heeft aangekaart, staat het Vlaams Gewest niet meer geheel weigerachtig tegen het plan. Naast de E19, E313 en de E34 wonen ook mensen die al jaren vragende partij zijn voor geluidsschermen van het Vlaams Gewest.
Dichter tegen een autosnelweg dan Edwin Claes (51) in de Kanaalstraat in Massenhoven kan een mens niet wonen. "Maar toen het Agentschap Wegen en Verkeer hier een tiental jaar geleden decibelmetingen kwam doen, werd er net asfalt gelegd en reed er geen verkeer over de E313. Gevolg: de decibelnorm werd hier niet gehaald."
Even verderop naast de E313 in Viersel trekt sociale bouwmaatschappij De Zonnige Kempen een sociale woonwijk op naast de snelweg.
"Mocht dit in Nederland gebeuren, dan zou er gegarandeerd een geluidsmuur rond worden gezet", zegt de elektricien die er gisteren aan het werk was. Volgens directeur van De Zonnige Kempen Luc Stijnen zijn geluidsschermen een zaak van de gemeente.
De gemeente verwijst dan weer door naar de Vlaamse overheid, die stelt dat de geproduceerde decibels onder de norm blijven.

Onleefbaar

Ook op de Uilenbaan naast de E34 in Wommelgem vragen de bewoners al jaren geluidsschermen. "Zeker nu er een extra spitsstrook werd bijgelegd.
Sinds de afsluitpaaltjes werden weggehaald, is de Uilenbaan razenddruk geworden", zeggen Jan en Maria Jennes. "Onze dochter heeft een zware rokerslong, zonder ooit gerookt te hebben. Dat komt door het fijn stof. De mensen sterven hier op een abnormaal jonge leeftijd. Bij de meting werd 90 decibel gemeten.
Onleefbaar. En toch blijven wij in de kou staan. Vrijdag hebben we een bijeenkomst met de buurt."
Volgens Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer, financiert het Vlaams Gewest geluidsschermen volledig vanaf 80 decibels (gemeten bij de dichtste woning) en 65 decibels (bij een ziekenhuis). Tussen de 65 en 80 decibels wordt een procentuele bijdrage van de gemeente gevraagd.
Bij minder dan 65 decibels betaalt de gemeente alles. "Ook fluisterasfalt heeft effect", stelt Bruyninckx.
"In dat kader kan ik melden dat bij het groot structureel onderhoud van de E34 tussen Oelegem en Zoersel deze zomer in beide richtingen de betonplaten vervangen worden door geluidsdempend asfalt, wat voor de omwonenden van Oelegem, Zandhoven en Zoersel zeker tot een gevoelige geluidsreductie zal leiden."
KRISTIN MATTHYSSEN
Gazet van Antwerpen Editie Noord 06-05-2014 pag. 13

Tags: