'Schaf belasting op benzine af'

kade rechteroever

In het belang van onze economie en omdat diesel een vuile technologie is die heel schadelijk is voor onze gezondheid voert Dr. Christophe Depamelaere, huis- en sportarts uit Wingene, een kruistocht tegen het gebruik ervan in de Tijd.

Uit studies blijkt dat Vlaanderen jaarlijks 5,22 miljard € besteedt aan het behandelen van ‘dieselziektes’ zoals long- en borstkanker die allebei gedeeltelijk worden toegeschreven aan onze luchtvervuiling. Diesel is twintig keer meer kankerverwekkend dan benzine door black carbon of dieselroet, dat de zogeheten PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) draagt.'

Door de fors lagere accijnzen is diesel aan de pomp ongeveer 10 procent goedkoper. Benzine wordt zwaarder belast waardoor de populariteit van diesel toeneemt en dat ondanks de veel hogere uitstoot van stikstof.

De best verkochte wagens in België zijn dieselwagens, vooral door de ondoordachte fiscaliteit voor bedrijfswagens. Hoog tijd om hier verandering in te brengen, ‘de toekomst van onze kinderen staat op het spel' , aldus Depamelaere.

Lees het hele artikel ...
www.tijd.be 15-01-2014

http://www.tijd.be/nieuws/archief/Schaf_belasting_op_benzine_af.9451926-1615.art
 

Tags: