Singel is saai en druk, maar ook groen

kade rechteroever

Saai, druk en lawaaierig. Dat is wat de Antwerpenaar denkt over de 13 kilometer lange Singel die als een banaan rond de stad ligt. Maar het is niet een en al treurnis in de enquête van studiebureau Tempera. Zo zijn de passanten wél blij met het Ringfietspad en de volkstuintjes nabij de Singel.


De plannen voor een Groene Singel zitten in de diepvries, maar de stad laat deze belangrijke 'kleine ring' tussen de Slachthuislaan in het noorden en het Vlinderpaleis in het zuiden niet helemaal los. Ze gaf Tempera de opdracht om bij de passanten te peilen naar wat de Singel voor hen zoal betekent.

Kathleen Hoefnagels: «We hebben 248 mensen ondervraagd, verspreid over vier punten tussen Stenenbrug en de Jan Van Rijswijcklaan. Daar zaten ook het Ringfietspad én de volkstuintjes bij, omdat we een gebied namen met een doorsnede van 1 kilometer. Wel, het valt op dat het resultaat eigenlijk minder grauw is dan we hadden verwacht. De verkeersdrukte en het lawaai dat ermee samenhangt, hoor je bijna in alle antwoorden naar voor schuiven.

Maar: de mensen bekijken dat niet noodzakelijk negatief. In de volkstuintjes is men blij met de groene gordel, wat antwoorden oplevert als 'Midden in de drukte doe ik rustig mijn ding: tuinieren. Aan lawaai raak je gewend'. Het Singelgebied heeft dus beslist potentie, onder meer dankzij de groenbeleving.»

(Hola: nvdr: volgens professor Dirk Avonts van de Universiteit Gent houden geluidsoverschrijdingen zoals in de buurt van het Ringfietspad aanzienlijke gezondheidsrisico's in. «Ook al word je 's nachts niet wakker van het lawaai, dan nog is het erg ongezond. Zeker 65-plussers lopen een verhoogd risico op hartinfarcten, beroertes of geheugenstoornissen.»)

Een andere conclusie van het onderzoek is de saaiheid, de bijna letterlijke leegte van de Singel. Bijna nergens vind je er horeca of winkels. Voor het plezier kom je er niet. Kathleen Hoefnagels: «Naast die 248 interviews hebben we ook groepsgesprekken gehouden met ondernemers, bewonersgroepen en stadsontwikkelaars. Daaruit blijkt toch enig enthousiasme over het gebied. Het wordt dankzij zijn omvang bijna als een apart district gezien.»

Het thema 'fijn stof trad amper op de voorgrond. «We hebben weinig bezorgdheid over gezondheid gehoord», besluit Hoefnagels.

(nvdr: fijn stof: je ziet het niet, je hoort het niet, je ruikt het niet, maar het is er wel, met alle gevolgen, vooral voor de longen) 

Nog dit: van de 248 deelnemers gebruikt 91 procent de Singel als doorgangsweg. Veertig procent woont in de buurt.
(PHT)
Het Laatste Nieuws 04-01-2012 pag. 16

Tags: