‘In sommige Antwerpse wijken drie keer meer stof dan in andere’

kade rechteroever

De concentratie aan fijn stof varieert sterk in Antwerpen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het AIRbezenproject, waarbij met de hulp van aardbeiplantjes de luchtkwaliteit in de stad wordt gemeten.

 

Van de 1.068 aardbeiplantjes die de Universiteit Antwerpen twee maanden geleden uitdeelde, hebben 720 het overleefd. Een aantal plantjes werd van de vensterbank gestolen of is door het goede weer gestorven’, legt onderzoeksleider en bioloog Roeland Samson uit.

De eerste metingen van fijn stof op de blaadjes geven al een indicatie van de blootstelling van de bewoners in de Antwerpse wijken in Antwerpen-Noord en Antwerpen-Centrum. ‘En daaruit blijken toch al opvallende resultaten. Zo blijken er grote verschillen te bestaan tussen de wijken, maar ook binnen de wijken. Het fijnstofgehalte kan op sommige plaatsen tot drie keer hoger liggen dan op andere’, aldus Samson.

Concrete resultaten worden pas half juni verwacht. De resultaten moeten onder andere nog geijkt worden. Toch ziet Samson in de eerste resultaten al dat het verkeer een grote rol speelt, en dat de afstand van de woonst tot bepaalde verkeersassen een bepalende factor is.
 
(rvs)
De Standaard 12-05-2014
http://m.standaard.be/cnt/DMF20140512_01102119
 

Tags: