Stad Brussel schrapt 65.000 parkeerplaatsen

kade rechteroever

Tegen 2030 heeft Brussel 65.000 autoparkeerplaatsen minder, goed voor een daling van ongeveer een kwart van de plaatsen. Daarmee wil het Brussels hoofdstedelijk gewest vooral meer ruimte vrijmaken voor wandelaars en fietsers in de stad.

 

De verschillende partijen van de Brusselse regering hebben duidelijk gemaakt dat ze het mobiliteitsplan Good Move volledig willen goedkeuren. Dat plan is onder meer gericht op meer ruimte creëren voor voetgangers en fietsers in de stad. Zo wil Brussel tegen 2030 65.000 parkeerplaatsen schrappen langs de openbare weg. Dan zijn er in totaal nog minder dan tweehonderdduizend plaatsen.

Het is vooral de bedoeling om bezoekers van de stad te ontraden om met de auto te komen. Voor de inwoners wordt er wel een manier gezocht om twintigduizend extra plaatsen te voorzien. Die komen er voornamelijk op al bestaande privé- en publieke parkings en niet op de openbare weg. Parkings van bedrijven, commerciële centra, scholen en andere privéterreinen kunnen parkeerplaatsen aanbieden voor buurtbewoners op uren dat de parking niet in gebruik is. Pendelaars worden in de toekomst nog meer aangemoedigd om de wagen te laten staan op een park and ride aan de rand van de stad. Daar komen ook nog twintigduizend parkeerplaatsen.

Zone 30

De nieuwe Brusselse regering wil verder ook een zone 30 invoeren in het hele gewest om het autogebruik nog verder terug te dringen. Brussel-stad werkt ook nog aan de invoering van een circulatieplan met beperkt autoverkeer, zoals in Gent.

De Fietsersbond laat al weten opgezet te zijn met de aanpak van Brussel. “Herverdeel de openbare ruimte ten voordele van de bewoners en de actieve weggebruikers en realiseer het Good Move-plan. Zet in op de verlaging van de autodruk met aangepaste snelheidsregimes en minder parkeerruimte op de openbare weg en hervorming van de autofiscaliteit. Maak van verkeersveiligheid een prioriteit”, klinkt het. “Dat waren onze speerpunten die we tijdens de formatie overbrachten aan de onderhandelaars. Vandaag kunnen we alleen maar blij zijn om die duidelijke eisen ook letterlijk terug te vinden in het regeerakkoord. De nieuwe regering heeft dus duidelijk geluisterd naar de verzuchtingen van de vele Brusselse fietsers.”

revr

 

Gazet van Antwerpen : Stad en Rand, Kempen, Mechelen - Waas, 2019-08-17, pag. 37
https://www.gva.be/cnt/dmf20190816_04560349/brussel-schrapt-kwart-parkee...

Tags: