Stadsdichter sluit ambtstermijn (bijna) af met poëziemarathon

kade rechteroever

De 'ambtstermijn' van Antwerps stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen zit er bijna op. Hij begon zijn eerste werkdag twee jaar geleden met een gedichtenmarathon in het Boechoutse Sint-Gabriëlcollege en dinsdag deed hij dat nog eens over.

Organisator en leraar Nederlands Gie Bogaert was er bij in de 62 klas-groepen.

"Het was indrukwekkend hoe de dichter in al die klassen overal iets anders deed en in de korte periode ook de meest sceptische leerlingen kon meeslepen. Hij bracht gedichten van hemzelf, maar ook van Wannes Van de Velde, Paul van Ostaijen en John Lundström. We kwamen soms van een eerste jaar in een zesde jaar terecht en dan is de overstap niet zo evident, maar Peter deed het overal met evenveel verve."

Zelf was Holvoet-Hanssen ook blij met de uitnodiging. "Ik voel me toch een beetje als een missionaris en een troubadour van de poëzie. Ik hou ook wel van cyclische dingen, dus dat ik hier begonnen ben als stadsdichter en nu ook bijna afsluit, is mooi. Ik ben nog niet helemaal stadsdichter af, want in het Middelheimziekenhuis komt nog mijn gedicht Sterrenwijsje aan de klok in de centrale hal. Toen ik vanmorgen aan mijn marathon begon, was ik een beetje bang dat ik het fysiek niet zou kunnen volhouden, maar gaandeweg ging het maar beter en beter."

Werk van zes mensen
Terugkijkend op de twee voorbije jaren is Holvoet-Hanssen ook wel blij dat het stadsdichtersschap er bijna opzit. "Ik heb het werk van zes mensen verzet. In die hele periode heb ik misschien anderhalve dag vakantie gehad. Het begint dus wel te wegen. Het is ook goed dat er nu weer iemand anders komt die weer een heel andere invulling aan die functie zal geven."

SL
Gazet van Antwerpen 25-01-2012 pag. 47
 

Tags: