Stads(rand)bossen: een randgeval?!

kade rechteroever

Vandaag plant de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) in Oostende een stukje bij van het stads(rand)bos Oostende.

VBV neemt de gelegenheid te baat om ook haar stads(rand)bosdossier aan pers en publiek voor te stellen. Daarbij worden ook vraagtekens geplaatst bij recente cijfers van Vlaanderen in Actie, het paradepaardje van de Vlaamse Regering.

 

 

Recent monitoringrapport Vlaanderen in Actie (VIA) schetst een veel te rooskleurig beeld van de evolutie van de Vlaamse stadsbossen

 

Met de stads(rand)bossen van Vlaanderen gaat het blijkbaar heel erg goed, dank u. Het Vlaanderen in Actie-plan (VIA), het paradepaardje van de Vlaamse Regering, nam de ambitieuze doelstelling op om tegen 2020 de helft van de stedelijke en kleinstedelijke gebieden over een stadsbos te laten beschikken of er minstens een project rond te hebben opgestart. En uit de “eenmeting”, het recente monitoringrapport van de vooruitgang van VIA, blijkt dat deze doelstelling nu reeds behaald is, 9 jaar vroeger dan voorzien.

 

Een resultaat dat bij de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) toch wel even de wenkbrauwen deed fronsen, want, ondanks het feit dat VBV dagelijks de situatie van het bos in Vlaanderen opvolgt, was deze hoge vlucht van nieuwe stads(rand)bossen aan onze aandacht ontsnapt. Vlaanderen heeft overigens ook niet de gewoonte haar doelstellingen op vlak van bos en natuur voortijdig te behalen, integendeel, stilaan loopt onze regio het gevaar de rode lantaarn over te nemen wanneer het over bosoppervlakte in Europa gaat.

 

Tijd dus voor een grondig onderzoek naar de vaststellingen uit deze eenmeting van het VIA, en van wat er op die korte tijd op het terrein gerealiseerd is. Een zoektocht naar die nieuwe stads(rand)bossen van Vlaanderen... Al snel werd duidelijk dat er tussen woord van VIA en daad op het terrein nog een wijde kloof gaapt, en dat de conclusies uit de eenmeting van VIA een veel te rooskleurig beeld schetsen van de situatie.

 

Stads(rand)bossen: veelbelovend, alom bejubeld en terecht gewaardeerd omwille van hun uitzonderlijke maatschappelijke belang… Maar in Vlaanderen vooral veel beloofd. Want op het terrein blijkt dat van de beloofde 4810 hectare stadsbossen uit de visiedocumenten van de Vlaamse overheid er amper 815 hectare is gerealiseerd. En het is al helemaal niet duidelijk op basis van welke factoren men nu besluit dat vandaag reeds 53% van de stedelijke en kleinstedelijke gebieden over een stadsbos beschikt of er een project rond heeft opgestart. VBV heeft de feiten op een rijtje gezet en een stand van zaken opgemaakt met als algemene conclusie: ‘Stads(rand)bossen: het blijft een randgeval in Vlaanderen’.

                                                                                                                                                                                                    

Op zondag 3 april stelt VBV haar stads(rand)bosdossier voor aan de pers, tijdens een boomplantactie in het stads(rand)bos van Oostende. U kan er het volledige en uitgebreide stads(rand)bosdossier bekomen, en interviews afnemen van de woordvoerders van VBV.

Afspraak aan de Stuiverstraat 599, Oostende (Kinderboerderij De Lange Schuur), van 14 tot 17u. (We houden het uitgebreide stads(rand)bosdossier onder embargo tot zondag, vanaf dan kan het op eenvoudig verzoek ook via mail aangevraagd worden.)

 

Contactpersonen:

 

Bert De Somviele

Directeur VBV

0474/274.094

 

Liselot Ledene

Beleidsmedewerker VBV

0478/31.94.92
 

Tags: