Te veel fijn stof in de lucht in Brussel en Vlaanderen

kade rechteroever

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen wordt vandaag de informatiedrempel voor concentraties fijn stof overschreden. De weersomstandigheden zijn momenteel niet gunstig wegens een temperatuursinversie en zeer zwakke wind. Dat melden Leefmilieu Brussel en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

De drempel van 50 µg/m3 fijne deeltjes (PM10) werd vandaag overschreden in Brussel. In Vlaanderen bedroeg de gemiddelde concentratie van PM10 dinsdagochtend 57 µg/m³. De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de opstapeling van de luchtvervuiling van de voorbije dagen en door de aanwezigheid van een temperatuursinversie vanaf 200 à 300 meter en lage windsnelheden. Vandaag blijven de meteorologische omstandigheden ongunstig voor de verdunning van fijn stof, verwacht de Vlaamse Milieumaatschappij.

Leefmilieu Brussel en de VMM verwachten dat morgen de luchtkwaliteit verbetert door een toenemende wind. De luchtkwaliteit zal verbeteren en de concentraties van vervuilende stoffen zullen weer dalen naar een normaal niveau vanaf donderdag 8 december. Ook de VMM verwacht vanaf donderdag geen overschrijdingen meer van de informatiedrempel.

Mensen kunnen door de hoge concentraties fijn stof mogelijk last hebben van verminderde ademhalingsfuncties, een toename van ziektes aan de luchtwegen (bijvoorbeeld bronchitis), frequentere en ernstigere symptomen bij astmalijders of mensen die te lijden hebben onder chronische ademhalingsproblemen.

Om de fijnstofpieken te beperken, adviseert de VMM de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken op dagen met een verminderde luchtkwaliteit en te veel fijn stof heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid, benadrukt de VMM.

Leefmilieu Brussel raadt aan om de wagen zo veel mogelijk te laten staan en te kiezen voor het openbaar vervoer. Ook is het volgens Leefmilieu Brussel raadzaam om het energieverbruik terug te schroeven.

Bron: Belga
De Morgen 06-12-2016
http://www.demorgen.be/nieuws/te-veel-fijn-stof-in-de-lucht-in-brussel-en-vlaanderen-b35fec31/

Tags: