Toch geen verkeerschaos na afsluiten invalsweg

kade rechteroever

Van vrijdagavond tot zondagmiddag was de Charles De Costerlaan op Linkeroever afgesloten voor filmopnames. Ondanks de gevreesde verkeerschaos heeft dat weinig tot geen hinder veroorzaakt. Het afsluiten van de invalsweg blijkt een geslaagde test, want in de plannen van Oosterweel wordt de laan vanaf de zomer van 2017 verkeersvrij gemaakt.

 

Regisseur Jan Verheyen had zich vorige week al bij voorbaat verontschuldigd voor de mogelijke hinder die hij zou veroorzaken. Voor de opnames van zijn nieuwe film 'Het tweede gelaat', werd de Charles De Costerlaan op Linkeroever namelijk het hele weekend lang afgesloten.

Lastig, gezien de vele toeristische evenementen die het afgelopen weekend in Antwerpen plaatsvonden. Maar afgezien van de avondspits op vrijdag bleek de verkeershinder dit weekend al bij al goed mee te vallen, tot opluchting van de filmmakers: "We hebben de buurtbewoners vooraf goed ingelicht over onze opnames. Deze laan is echt een belangrijke locatie voor onze film, want de spectaculaire achtervolgingsscènes vonden hier plaats. Daarom hadden we een brede laan nodig. Bovendien konden we met onze zwevende camera's mooie panorama-beelden van de Antwerpse skyline maken", zegt productieleider Peter Bouckaert.
 

Wandelboulevard

Ook de Antwerpse politie kreeg weinig meldingen van opmerkelijke verkeershinder binnen. "Zaterdag en zondag waren er geen noemenswaardige problemen op Linkeroever. De stad bleef bereikbaar vanaf Linkeroever, want het verkeer kon het hele weekend door de Waaslandtunnel rijden", zegt woordvoerder Wouter Bruyns.

Het afsluiten van de Charles De Costerlaan bleek dan ook een goede test te zijn in afwachting van de Oosterweelverbinding. De filmopnames tonen aan dat de laan perfect af te sluiten is. In de huidige plannen, die zoals voorzien zullen starten in het najaar van 2017, zal de Charles De Costerlaan veranderen van een drukke autoweg naar een rustige, verkeersvrije fiets- en wandelboulevard. Op die manier krijgt de Waaslandtunnel haar lokale functie terug, namelijk een tunnel voor plaatselijk verkeer tussen rechteroever en linkeroever.
 

stRaten-generaal

Niet iedereen lijkt overtuigd van de voordelen van een verkeersvrije Charles De Costerlaan. "Wij stellen ons al vanaf het begin ernstige vragen bij die maatregel", zegt Manu Claeys van actiegroep stRaten-generaal. "Als de Charles De Costerlaan afgesloten wordt, zal al het verkeer op Linkeroever via de Blancefloerlaan moeten passeren. Voor een gemeente van 20.000 inwoners is slechts één verbindingsweg te weinig."

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) relativeert de kwestie. "De werken op Linkeroever starten in het najaar van 2017. De werken aan de Oosterweelverbinding, waaronder de nieuwe Scheldetunnel, starten pas later", verduidelijkt woordvoerder Tim Van Der Schoot. "We zullen de Charles De Costerlaan pas verkeersvrij maken als de Scheldetunnel operationeel is. Vanaf dan wordt die tunnel de snelste verbinding, en zal men niet langer omrijden via de Waaslandtunnel."

PIETERJAN BRAET
Het Laatste Nieuws 03-10-2016
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/toch-geen-verkeerschaos-na-afsluiten-invalsweg-a2893684/

Tags: