Toch nog procedure tegen Oosterweel

kade rechteroever


De Vlaamse regering was iets te voorbarig in het aankondigen dat er geen procedures meer liepen tegen de Oosterweelverbinding. Er loopt nog een procedure bij de Raad van State van Antwerpse staalhandel Noesen.

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) was blij dat de Antwerpse actiegroepen en verschillende particulieren uit Antwerpen en Zwijndrecht hun procedures hadden stopgezet. Zo was de laatste hinderpaal van de baan. Maar Noesen nv, een staalhandel uit de Antwerpse Damwijk die vreest vijf jaar lang afgesloten te worden van de openbare weg, laat via zijn advocaat weten dat het nog steeds een procedure bij de Raad van State lopen heeft.

Advocaat Stijn Verbist omschrijft de verklaring van de Vlaamse regering als “manifest onjuist”. Het bedrijf is gevestigd vlak bij een van de grootste geplande werven voor het infrastructuurproject.

“Tijdens de uitvoering van de geplande werken voor de realisatie van de Oosterweelverbinding, waarvan de duurtijd geschat wordt op vijf jaar, zal Noesen ontoegankelijk worden voor klanten, leveranciers en personeel”, zegt de advocaat. “Al sinds 2000 vraagt Noesen naar een duidelijke en adequate oplossing die aan het bedrijf de nodige bestaanszekerheid kan bieden. Tot op heden kan de Vlaamse regering deze oplossing niet bieden.”

Niet tegen oplossing

Het bedrijf laat via zijn advocaat weten dat het niet tegen een oplossing voor het Antwerpse mobiliteitsprobleem is, maar wel al het nodige wil doen om het eigen voortbestaan te vrijwaren. Daarom loopt er nog een procedure bij de Raad van State en wil Noesen nv ook een burgerlijke procedure starten.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts

(N-VA) is niet ongerust. “De procedure van dit bedrijf gaat niet over heel de Oosterweelverbinding, maar slechts over een particulier probleem”, zegt Weyts. “Het bedrijf is daadwerkelijk gevestigd aan de werfzone voor de kanaaltunnel. Daardoor zou dit bedrijf, maar ook anderen in die buurt, tijdens de werken moeilijk of niet bereikbaar zijn. Ondertussen hebben we een technische oplossing gevonden voor die bedrijven. Dat de advocaat zegt dat de procedure heel de Oosterweelverbinding gaat kelderen, is buiten proportie. Ik ga ervan uit dat ook dit bedrijf begaan is met de mobiliteit in en rond Antwerpen.”

Sacha Van Wiele

 

Gazet van Antwerpen, 2017-11-10, pag. 22

Tags: