Tunnel onder stadscentrum blijft wellicht een droom

kade rechteroever

Een geboorde tunnel onder de Antwerpse binnenstad, zes kilometer lang en met tunnelmonden aan de Collegelaan in Borgerhout (bij de E313) en aan de Charles De Costerlaan op Linkeroever (bij de E34). Het lijkt het ei van Columbus en het doet denken aan de manier waarop het centrum van Madrid is ondertunneld.

Het idee zat tussen de 129 reacties in het openbaar onderzoek van de Oosterweel en het is ingediend door een privépersoon, van wie de overheid de naam niet mag prijsgeven.

Blijkbaar is het geen toogfantasie, want de Vlaamse administratie heeft het ondergebracht bij de acht projecten die verder worden bestudeerd.
Toch moeten we meteen een punt op de i zetten. Dit openbaar onderzoek wordt gevoerd omdat de wettelijke procedures dat nu eenmaal voorschrijven. Het is ook de enige manier waarop een actiegroep zoals stRaten-generaal de overheid kan verplichten om zijn Meccano-plan op de agenda te zetten.

Maar de Vlaamse regering heeft haar beslissing allang genomen: de mobiliteitsknoop wordt ontward met een tunnelcomplex op het BAM-tracé. In dat compromis hebben de regeringspartijen CD&V, N-VA en sp.a elkaar gevonden. En dus is dat tot aan de verkiezingen van 2014 het enige scenario waaraan wordt gewerkt.

De regering verhult nauwelijks dat ze het openbaar onderzoek eigenlijk maar een schijnvertoning vindt. Zo heeft ze onlangs een bouwvergunning uitgereikt voor de nieuwe gevangenis in Beveren, die pal bovenop het tracé van de Meccano ligt. Dat komt behoorlijk schaamteloos over, al zal ik de laatste zijn om te bestrijden dat het probleem van de capaciteit van onze gevangenissen met bekwame spoed moet worden opgelost.

zo kan het ook                              zo wil de Vlaamse regering de gevangenis bouwen

Is het niet kafkaiaans dat een team van deskundigen nu een hoop studiewerk krijgt dat straks bij Kris Peeters op zolder belandt? Misschien niet. Want na de verkiezingen kan er een nieuwe coalitie komen, die anders naar de dingen kijkt. En als dat niet het geval is, dan gebeurt het nog een verkiezing later misschien wel. En dan komt goed studiemateriaal van pas.
Het dossier van de Oosterweel is een eindeloze sage die ons afwisselend kwaad, droevig en onverschillig maakt. Maar gelukkig zit er af en toe ook wel eens een smakelijke krent in de grijze brij. Een tunnel onder de stad ...
We willen de bedenker graag ontmoeten om meer te vernemen.

Lex Moolenaar
Gazet van Antwerpen 28-04-2012

http://gva.typepad.com/standpuntantwerpen/2012/04/tunnel-onder-stadscentrum-blijft-wellicht-een-droom.html

Tags: