Eerste steen van nieuwe gevangenis in Beveren

kade rechteroever

In Beveren is de eerste steen gelegd voor de nieuwe gevangenis. De eer was weggelegd voor staatssecretaris verantwoordelijk voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V).

De nieuwe gevangenis in Beveren wordt gebouwd op een terrein van 12 hectare langs de E17 en heeft een capaciteit van 300 plaatsen. Het complex moet klaar zijn tegen begin 2014 en wordt gebouwd met aandacht voor energiezuinigheid en veiligheid.

 
"De gevangenis is compact en transparant en wordt op een harmonieuze wijze ingepland in de omgeving. De gevangenis ziet eruit als één geheel waarbij de gescheiden functies duidelijk herkenbaar zijn. Zo zal de gebruiker zich makkelijk kunnen oriënteren en wordt het gemeenschapsgevoel gestimuleerd", klinkt het in een persbericht.

"Het is van groot belang om een aangenaam werkklimaat te scheppen voor het personeel. Zo is uitgebreid aandacht besteed aan het gebruikscomfort van de installaties en de ergonomie van de gevangenis." De ruimtes voor de wandelingen worden overspannen met een beveiligingsgaas en er wordt gewerkt met brandvertragend en doorbraakwerend glas.

De gevangenis in Beveren moet een oplossing bieden voor de overbevolking van de gevangenissen in ons land. Ook in Dendermonde, Marche-en-Famenne en Leuze-en-Hainaut komen er nieuwe complexen. In Haren, bij Brussel, komt er een zogenoemde supergevangenis. De gevangenissen worden gebouw in een publiek-private samenwerking, waarbij de Regie der Gebouwen optreedt als bouwheer en de privépartner instaat voor de bouwkosten en de financiering.

Tegen de bouw van de gevangenis in Beveren is er protest van de Antwerpse actiegroep stRaten-Generaal. De gevangenis komt pal op het alternatieve tracé dat de actiegroep heeft voorgesteld voor de omstreden Oosterweelverbinding. Dat alternatief wortd nog onderzocht door de Vlaamse overheid.

Luister hier

Radio1 01-06-2012

VRT 01-06-2012
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/oostvlaanderen/120601_Beveren_Gevangenis_EersteSteen

 

 

Eerste steen gevangenis Beveren
In Beveren is de eerste steen gelegd voor de bouw van een nieuwe gevangenis. Die zal tegen begin 2014 beschikbaar zijn en heeft plaats voor 300 gevangenen.

ATV 01-06-2012
http://www.atv.be/item/eerste-steen-gevangenis-beveren
 

Tags: