Honderden mensen bij stille wake op Turnhoutsebaan

kade rechteroever

Honderden mensen met en zonder fiets lieten vrijdagavond op de Turnhoutsebaan in Borgerhout hun medeleven blijken met het overlijden van de 54-jarige fietsster Francine Beaulen die daar vorige maand verongelukte. Van aan de Roma tot aan de Carnotstraat vormden ze vanaf zeven uur met brandende kaarsjes in de hand een menselijke ketting langs één kant van die baan. Een humaan gebaar van deelneming met het overlijden van Francine.

Medeleven en ongenoegen

Deze actie was geen betoging maar wel een duidelijke manifestatie van het ongenoegen van burgers van Borgerhout over de levensgevaarlijke verkeerssituatie op die Turnhoutsebaan. De inrichting ervan is dermate slecht dat elke weggebruiker, zowel voetganger, fietser als autobestuurder, daar gevaar loopt.

Oproep aan het beleid

Met deze spontane actie van enkele geëngageerde buurtbewoners wil men het beleid aansporen tot een grondige denkoefening over een meer veilige herinrichting van de Turnhoutsebaan. Heel wat lokale politici van zowel meerderheid als oppositie namen aan deze stille wake deel. Rond half acht werd de baan terug vrijgegeven. 

 

 

 

Meer foto's te vinden op www.facebook.com/events/754376177943899/

 

Honderden fietsers houden wake voor Francine op Turnhoutsebaan 

Honderden enthousiaste fietsers hebben vrijdagavond een wake gehouden op de Turnhoutsebaan voor Francine Beaulen (54), de dame die overleed na een ongeval met vluchtmisdrijf.

 

 

 

De betogers vormden rond 19u een menselijke ketting vanaf de Roma tot aan de Kerkstraat en staken kaarsen aan voor het slachtoffer. De politie sloot de straat af in de richting van Deurne. De trams bleven wel rijden. Rond 19u25 werd de baan weer vrijgegeven.

“Het signaal dat we willen geven is dat de Turnhoutsebaan ook van de fietsers is”, zegt deelnemer Luc van den Kieboom (64), die in de buurt woont. “Ik fiets al sinds mijn zes jaar, maar op de Turnhoutsebaan heb ik altijd het gevoel dat mij hetzelfde zou kunnen overkomen als die dame.”

“Ik was aanwezig op de vergadering over de heraanleg, in 1996”, herinnert Chris Bachot (59) uit de Langstraat zich. “Toen was het meteen duidelijk dat de buurt weinig of geen inspraak zou krijgen. Ondertussen hebben we met de Turnhoutsebaan 18 jaar miserie gehad.”

René Boens (68) uit Borgerhout ziet niet snel beterschap. “De enige sluitende oplossing is om de bussen te weren aan de stadsrand en de trams onder de grond te laten rijden. Zo zouden alle weggebruikers de ruimte kunnen krijgen die ze nodig hebben. Maar snelle oplossingen zoals het verhogen van de berm, lossen de grond van het probleem niet op.”

Iets voor half acht werd de baan weer vrijgegeven.

Scooter

De 54-jarige Francine Beaulen reed op maandag 13 oktober omstreeks 8.11u met de fiets op de Turnhoutsebaan richting het Astridplein. Een scooter wilde haar links inhalen maar botste tegen het achterwiel van de fietsster waardoor beiden op de grond vielen.

De vrouw kwam zwaar ten val. Ze liep een zware hoofdwonde op en bleef bewusteloos liggen. Elf dagen later overleed ze aan haar verwondingen in het ziekenhuis. De man op de scooter kon wel snel weer opstaan. Hij zou zich nog even opzijgezet hebben, maar zette uiteindelijk toch zijn weg voort in de richting van het centrum.

 

www.gva.be/cnt/dmf20141031_01352943/honderden-fietsers-houden-wake-voor-francine-op-turnhoutsebaan

GVA - 31-10-2014

Tags: