Unizo tegen winkelcentrum Noorderlaan

kade rechteroever

 Jarenlang was het terrein van 2,5 hectare op de hoek van de Groenendaallaan en Noorderlaan, dat eigendom is van vervoersmaatschappij De Lijn, het parkeerterrein van bioscoopcomplex Kinepolis. Anderhalve maand geleden kwam een einde aan die overeenkomst. Op 1 januari 2014 startte de erfpachtovereenkomst die De Lijn voor een periode van 99 jaar aanging met de Turnhoutse projectontwikkelaar Heeren Group.

 
 
De Kempense groep gaat op het gebied een imposant complex van handelszaken neerpoten. De eerste schetsen zijn inmiddels een feit. Zaakvoerder Mathé Heeren geeft tekst en uitleg.
 
"Op het voormalige parkeerterrein willen we een complex bouwen dat onderdak biedt aan grootschalige, commerciële verkooppunten van bedrijven. Om meteen alle misverstanden de wereld uit te helpen: kleine winkels of boetieks zullen niet hun intrek nemen in de handelsruimten, wel grote meubelszaken en tuincentra."
 
Geen concurrentie
 
"Wij willen niét de concurrentie aangaan met de binnenstad", verduidelijk Mathé Heeren. "Integendeel, het is net de bedoeling om ruimte te bieden aan handelszaken die ruimte vragen, en net om die reden geen onderkomen vinden in het centrum van Antwerpen", zet Mathé Heeren.
 
De eerste plannen tonen een bouwwerk van twee tot drie verdiepingen, dat een ruime ondergrondse parkeergarage krijgt. "We lieten mobiliteits- en parkeerstudies uitvoeren. Een capaciteit van 600 tot 700 parkeerplaatsen kwam uit de bus. Wij zullen die capaciteit garanderen."
 
Op de bovenste verdieping droomt Heeren de hoofdzetel van internationale speler. "Ik wil een gebouw neerzetten dat mooi én goed is voor de stad. Uiteraard is het belangrijk dat het past binnen de visie die de stad Antwerpen hanteert."
 
Met de plannen voor een handelscomplex op de hoek van de Groenendaallaan en de Noorderlaan zet de Kempense projectontwikkelaar zijn eerste stappen buiten de eigen regio. "De jongste jaren lonkte de trek naar de grote stad. Antwerpen heeft een enorm potentieel, het is een sterke stad. Ik vermoed dat geen enkele Antwerpenaar dat zal tegenspreken", zegt Mathé Heeren.
 
Prijskaartje: 50 miljoen euro
 
Afgelopen vrijdag keerde het schepencollege de bestemmingswijziging van de zone tussen de Noorderlaan, het Straatsburgdok, de Michiganstraat en de Vosseschijnstraat goed. Dat leidt tot de omvorming van het RUP, al vraagt het doorlopen van die procedure anderhalf tot twee jaar. "Ik hoop dan ook binnen een tweetal jaar van start te kunnen gaan met de realisatie van het complex", zegt Mathé Heeren van Heeren Group. Aan het project hangt een prijskaartje van 50 miljoen euro.
 
Sinds 1997 had Kinepolis een gebruiksovereenkomst met vervoersmaatschappij De Lijn voor het terrein op de hoek van de Groenendaallaan en de Noorderlaan. De Lijn stelde het als eigenaar ter beschikking van het bioscoopcomplex, dat het gebruikte als parkeerzone. Vier jaar geleden kwam de jarenlange overeenkomst op de helling te staan.
 
"In het kader van het besparingsbeleid werd gekeken hoe een beter beheer van het patrimonium extra middelen kon genereren", zegt Koen Peeters, woordvoerder van De Lijn. "Het parkeerterrein kwam onder de aandacht. Geinteresseerden hebben een bod kunnen doen op de erfpachtovereenkomst voor het terrein. Heeren Group bood meer dan bioscoopcomplex Kinepolis."
 
Intussen heeft Kinepolis meermaals gerechtelijke stappen ondernomen, zonder succes. De biosccopgroep wenste geen toelichting te geven over de grond van de zaak, maar geeft aan alle vertrouwen te hebben in de werking van het gerecht.
 
 
 
Bekijk de reportage van ATV:

Tags: