VAB: "Fietsers en automobilisten moeten meer rekening houden met elkaar"

kade rechteroever

Fietsers en automobilisten moeten meer rekening houden met elkaar. Dat vragen automobilistenvereniging VAB en de Fietsersbond. Uit een onderzoek van VAB blijkt dat ruim de helft van de automobilisten erkent te weinig rekening te houden met fietsers. Fietsers gaan er ook te snel vanuit dat de automobilist hen gezien heeft.

Mobiliteitsclub VAB heeft in zijn Mobiliteitsbarometer 1.000 Vlamingen ondervraagd over de veiligheid van fietsers en voetgangers. "55 procent van de ondervraagde automobilisten erkent dat ze eigenlijk meer aandacht zouden moeten hebben voor fietsers", zegt Maarten Matienko van VAB. "1 op de 3 automobilisten ziet wekelijks dat een fietser in gevaar wordt gebracht, omdat een automobilist hem te laat ziet."

VRT

Matienko benadrukt echter dat dit niet altijd de fout van de automobilist is. "Ga er niet altijd vanuit dat de automobilist jou gezien heeft en maak je gedrag voorspelbaar", raadt hij fietsers aan. Samen met de Fietsersbond vraagt hij fietsers en automobilisten om meer rekening met elkaar te houden. Dat laatste begint onder meer met respect voor elkaar. Zo onderschatten auto's het gevaar voor de fietsers door op het fietspad te parkeren.

De overheid krijgt van beide organisaties de opdracht om meer in veilige fietsinfrastructuur te investeren. 7 op de 10 ondervraagde Vlamingen vindt de huidige fietsinfrastructuur immers niet veilig genoeg is. "Er moet niet enkel aandacht gaan naar een veilige schoolomgeving maar ook de veiligheid van de fietsroute naar school is belangrijk, omdat jonge fietsers extra kwetsbaar zijn", klinkt het.

Tips

Voor de fietsers:

  • Neem duidelijk je plaats in in het straatbeeld.
  • Zoek oogcontact met de chauffeur.
  • Wacht niet tot het laatste moment om een manoeuvre uit te voeren. Fiets bijvoorbeeld links afslaan al wat vroeger naar het midden van de rijbaan en steek eventueel je arm uit.

Voor de automobilisten:

  • Kijk altijd achterom als je rechts afslaat. Vertrouw niet enkel op je spiegel, want deze heeft een dode hoek waarin een fietser naast of achter je onzichtbaar blijft.
  • Let er bij elke zijstraat op of er geen fietsers aankomen. Ook zij hebben voorrang van rechts.
  • Besef dat bij het begin van het schooljaar overal (onervaren) fietsers kunnen opduiken.
  • Toon begrip voor het onzekere fietsgedrag van kinderen.
  • Gebruik ook eens de fiets een van de volgende dagen in het spitsverkeer. Het geeft je een beter inzicht in de specifieke problemen van fietsers en voetgangers en het scherpt je alertheid voor deze weggebruikers aan.

De Mobiliteitsbarometer van VAB werd uitgevoerd oor het onderzoeksbureau Profacts bij 1.000 Vlamingen

Pieterjan Huyghebaert
VRT Nieuws 28-08-2014
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2071793

Tags: