Vier procedures bedreigen nieuwe gevangenis Beveren

kade rechteroever

Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) legde vrijdagmorgen de eerste steen voor de bouw van een nieuwe gevangenis in Beveren.
 

Deze gevangenis, 'De Poort van Beveren', ligt op een terrein van 12 hectare aan de E17. Ze is begin 2014 beschikbaar, telt 300 plaatsen en past in een reeks van vijf nieuwe gevangenissen die in het Masterplan van Justitie zijn opgenomen.
In Marche-en-Famenne is men al sinds oktober 2011 bezig met de bouw, op de overige sites (Dendermonde, Leuze-en-Hainaut en Haren-Brussel) moet men nog beginnen.

Het actiecomité stRaten-generaal vecht de bouw van de gevangenis op deze locatie aan. Het gebouw ligt op een deel van het Meccano-tracé. Dit alternatief op de Oosterweelverbinding wordt mee onderzocht in het plan-MER.

 

Volgens het actiecomité was het verschuiven van de gevangenis met 48 meter voldoende geweest om het Meccano-tracé niet te hypothekeren.

StRaten-generaal vecht de plaats van de gevangenis aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, de Raad van State en de burgerlijke rechtbank. De uitspraken worden in juni verwacht.
Het comité diende ook een klacht in tegen de Vlaamse regering bij Europa. "Er zijn diverse schendingen door de Vlaamse regering van de EU-regelgeving bij de besluitvorming over de gevangenis", zegt Manu Claeys van stRaten-generaal. "Voor de gevangenis werd geen enkel milieueffectenrapport gemaakt, nochtans wettelijk opgelegd voor stadsontwikkelingsprojecten."
Svw
Gazet van Antwerpen 02-06-2012 pag. 10
 

Tags: