Vlaams parlement blijft in het ongewisse over tunneltracé Oosterweelverbinding

kade rechteroever

BRUSSEL - Verschillende Vlaamse parlementsleden zijn ontevreden over de antwoorden, of liever het gebrek aan antwoorden, die ze van het studiebureau Arup-Sum kregen op de talrijke vragen over het alternatieve tunneltracé voor de Oosterweelverbinding. Dat bleek dinsdag in de ad hoc-commissie in het Vlaams parlement.

Vooral N-VA-voorzitter Bart De Wever toonde zich ontgoocheld over de antwoorden van Arup-Sum. 'Een heel aantal vragen, zelfs eenvoudige ja/neen-vragen, werden niet beantwoord', aldus De Wever. In sommige gevallen gaat het volgens hem toch om 'essentiële kennis', met name over de haalbaarheid en de veiligheid van een tunnel.

Die informatie kan volgens De Wever van wezenlijk belang zijn in het licht van het Antwerpse referendum over de Oosterweelverbinding op 18 oktober. 'De mensen in Antwerpen moeten toch zo goed mogelijk ingelicht worden', dixit De Wever. Hij pleit er ook voor om het onderzoekswerk voort te zetten, bijvoorbeeld door onder meer de mening van de brandweer en het Vlaams verkeerscentrum in het debat te horen.

StRaten-Generaal valt BAM aan

Ook de Antwerpse actiegroep StRaten-Generaal (SG) kwam aan het woord in het Vlaams parlement. Het verdedigde het tunneltracé en haalde tegelijk zwaar uit naar de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), dat het Lange Wapper-project voorlegt.

Peter Verhaegen van StRaten-Generaal verweet de BAM 'manipulatie en bedrog', met name omtrent de communicatie rond de kostprijs van de werken. Verhaegen haalde ook uit naar de manier waarop het openbaar onderzoek werd gevoerd. Niet alleen stonden de plannen vol 'slordigheden en fouten', maar volgens Verhaegen was er ook sprake van 'actieve obstructie'.

Niet iedereen was even opgezet over die aanval. Zo plaatsten onder meer Annick De Ridder (Open VLD) en Bart De Wever (N-VA) vragen bij de zware beschuldigingen van de actiegroep. 'Dit soort verdachtmakingen en intentieprocessen passen niet in deze infosessie', aldus De Ridder.

'U laat uitschijnen dat jullie tracés inwisselbaar zijn. Maar dat zijn ze niet', zei De Wever. 'Jullie tonen terecht veel kritische zin tegenover de BAM, maar als het over het Arup-Sum-tracé gaat hebben jullie geen enkele vraag. Dat Arup-Sum-tracé is nu ineens het absolute evangelie. Ik vind dat vreemd', aldus nog de N-VA-voorzitter.

Bron: belga  loa
de Standaard 15-09-09
 

Tags: