"Vlaamse regering holt controlerecht Vlaams Parlement uit"

kade rechteroever

Volgens Vlaams parlementslid Lode Vereeck (Open VLD) is het als burger gemakkelijker om bepaalde documenten in te kijken dan als volksvertegenwoordiger. Ook Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) stoort zich aan het gebrek aan transparantie. Zo getuigen beiden vandaag in De Morgen.
 

De Vlaamse regering zou al vijf jaar lang Vereeck (Open VLD) stelselmatig geweigerd hebben om bepaalde dossiers in te laten kijken. Maar wanneer hij nadien als burger dezelfde documenten aanvroeg via het decreet van Openbaarheid van Bestuur, had hij meer succes. "Als parlementslid sta je tegenwoordig echt als laatste in de rij om documenten te verkrijgen", zegt Vereeck in De Morgen. "De Vlaamse regering beknot zo het controlerecht van het parlement. Ze gedraagt zich meer en meer als een sovjetstaat. Het toppunt is dat je als burger wel bijna volledige toegang krijgt."

Lode Vereeck - foto Belga
 

Enkel met behulp van het gelobby van Vlaams Parlementsvoorzitter Peumans (N-VA) kon hij regelmatig toelatingen bekomen. Ook de voorzitter stoort zich aan de geheimhouding van bepaalde dossiers. Vorige week reageerde hij nog hevig wanneer minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) de berekeningswijze achter de kosten van het Oosterweeldossier niet openbaar wilde maken. "Als het waar is wat Vereeck zegt, dan maakt de regering zich belachelijk. Dit kan niet en dit hoort niet", aldus Peumans.

Stéphanie Borgers
VRT Nieuws 07-04-2014
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.1933350

Tags: