Vlaamse regering voert BAM- én Arup/Sum-tracé af

kade rechteroever

07:40 Vandaag stuurt het Antwerpse stadsbestuur zijn negatief advies naar de Vlaamse regering. Maar het is niet meer nodig, want het doek is al gevallen over het huidige BAM-tracé.

Het huidige BAM-tracé - inclusief een ruim honderd meter brede boulevard met achttien rijstroken op de Ring aan het Sportpaleis - staat niet langer ter discussie. Die afspraak is gemaakt binnen de Vlaamse regering en is ons donderdag bevestigd door minister-president Kris Peeters: “Het draagvlak is onvoldoende.” Dit betekent dat de gevraagde bouwvergunning er ook niet komt.

Een derde Scheldeoeververbinding moet er echter zeker wel komen, al zal dat niet het Arup/Sum-tracé met de volledige ondertunneling zijn. “Voor ons ligt de tunnel er nog wel, maar het wordt een eenzame strijd”, zegt sp.a-voorzitter Caroline Gennez. “Als we een snelle en betaalbare oplossing willen, dan moeten we zowel de brug als de tunnel vergeten.”

Partijgenoot Patrick Janssens reageert tevreden op het feit dat het BAM-tracé in zijn huidige vorm helemaal begraven is.

Tunnel was quatsch

N-VA, de derde partner binnen de Vlaamse coalitie, kijkt met enige argwaan naar de toekomst. “Het plan van Kris Peeters was de enige mogelijkheid om de impasse op te lossen. Maar na enkele weken of desnoods maanden moeten we wel weten waar we samen willen landen, want anders komen die werkgroepen ook heel snel vast te zitten”, waarschuwt voorzitter Bart De Wever.

"Als het allemaal te lang duurt, dan wordt het hele dossier de inzet van de lokale verkiezingen van 2012 en dan zitten we weer klem.”

Dat de tunnel na de volksraadpleging nog nauwelijks een item is, verbaast De Wever niet: “In elk referendum is er wel een wonderlijk alternatief dat nog de avond zelf vervalt. Die tunnel was gewoon quatsch.”

Lex MOOLENAAR

http://www.gva.be/dossiers/oosterweel/vlaamse-regering-voert-bam-en-arup...

Tags: