Vlaanderen ontbost 1,5 voetbalveld per dag

kade rechteroever

In Vlaanderen is vorig jaar 291 hectare ontbost en slechts 203 hectare nieuw bos bijgekomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bosbarometer van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV).

Vorig jaar werd 291 hectare ontbost met vergunning. Dat komt neer op 1,5 voetbalveld per dag, zo berekende VBV. "Daarvan werd slechts 115 hectare effectief gecompenseerd. Er werd ook 88 hectare nieuw bos aangelegd met landbouwsubsidies voor bebossing", zegt VBV-directeur Bert De Somviele. "Dat is een netto verlies van 88 hectare."

 

Veel uitzonderingen

De bosvereniging merkt ook op dat de uitzonderingsregels op het ontbossingsverbod van het Bosdecreet steeds meer ontaarden. "Het kabinet Leefmilieu verleende in 2009 voor 123 hectare ontheffing op het ontbossingsverbod." Volgens VBV wordt in werkelijkheid nog meer ontbost door illegale kappingen en administratieve vertragingen.
 
VBV zegt verder niet te begrijpen waarom de Vlaamse landbouwadministratie ongeveer tweederde van de bebossingsaanvragen door particulieren afkeurt. "Dat is nochtans de goedkoopste en efficiëntste bebossingsmethode", aldus VBV.
 
Pluspunten
Toch ook een paar positieve noten: vorig jaar kwamen er meer speelzones in bossen bij (+ 90 hectare) en ging de toegankelijkheid voor beperkt mobiele personen erop vooruit. Ook blijft het aantal bosreservaten en bosbeheerplannen verder stijgen, alsook de oppervlakte van FSC-gecertificeerde bossen (+ 3.497 hectare), wat volgens VBV wijst op een duurzaam bosbeheer. (belga/sam)
Het Laatste Nieuws 08-10-2010
http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/1167442/2010/10/08/Vlaanderen-ontbost-1-5-voetbalveld-per-dag.dhtml

Tags: