In Vlaanderen zouden wij het beter doen?

kade rechteroever

In Vlaanderen zouden wij het beter doen?

Met Manu Claeys (stRaten-generaal) en politicoloog Dave Sinardet (VUB).

De vader van het nieuwe technologische Vlaanderen , Gaston Geens, drukte het de Vlaming op het hart: Wij zullen moeten bewijzen dat wij wat we zelf doen, beter doen.

Dat Vlaanderen zijn mobiliteit niet op orde krijgt, is deze week nog eens gebleken uit onderzoek in Washington, US.

Antwerpen en Brussel komen op plaats 2 en 1 van 's werelds meest door files geplaagde steden: It's a mystery why the two cities that suffer the most road congestion on the planet are located in the kingdom of Belgium. Perhaps we should call in fictional Belgian detective Hercule Poirot to solve the case.

Werner Trio nodigt twee Poirots uit naar de studio.

Publicist en woordvoerder van de burgerdemocratische organisatie stRaten-generaal, Manu Claeys, legt in zijn turf  'Stilstand. Over Machtspolitiek, betweterbestuur en achterkamerdemocratie' (Van Halewyck) van naaldje tot draadje uit hoe het Oosterweeldossier voor de mobiliteit in en om Antwerpen, ten onder is gegaan aan een partijpolitieke logica, waarvoor het algemeen belang is moeten wijken. Daardoor heeft de overheid zich tegen de burger gekeerd, betoogt hij, en is er van democratie geen sprake meer. Hij breekt een lans voor een 'representatieve technocratie' die voortdurend in dialoog gaat met de hoogopgeleide en politiek geëngageerde burgers van nu.

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) lag mee aan de basis van het burgerinitiatief G1000, een oefening in participatieve democratie die los staat van de partijpolitiek. Hij is ook een bevoorrecht waarnemer van het Oosterweeldossier.

U kan de volledige uitzending hier downloaden.

Klara - Trio 25-05-2013
http://www.klara.be/radio/10_programmas.php?datum=130525&xml_program=KL21130525FTRI.xml

Tags: