Vuile lucht vernauwt bloedvaten in oog

kade rechteroever

Baanbrekend Vlaams onderzoek

 

Onderzoekers van UHasselt en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) kunnen dankzij een nieuwe meetmethode zien hoe de luchtvervuiling de bloedvaten in het oog van jonge mensen vernauwt.

 

De 25-jarige Tijs Louwies uit Lommel onderzocht voor zijn doctoraatstudie aan de UHasselt 84 personen.

In tegenstelling tot bij eerdere experimenten bij bejaarden in Californië, spitste hij zich toe op jonge proefpersonen.

“Bloedvaten kunnen samentrekken en verwijden. Naarmate mensen ouder worden, kunnen hun bloedvaten zich minder goed aanpassen aan de omgeving. De diameter neemt af met de leeftijd.”

De resultaten bij de jongvolwassenen verbaasden hem. “We wisten dat bij oudere mensen iets gebeurde met de bloedvaten bij blootstelling aan luchtvervuiling. Maar wij hadden niet verwacht dat het effect van luchtvervuiling ook bij jonge mensen zo duidelijk was”, zegt Louwies.

“De effecten die wij waarnamen, zijn drie keer groter dan de waarnemingen in Californië. ” Deze bevindingen leverden Louwies na maar anderhalf jaar doctoreren al een publicatie in een toonaangevend vakblad op.

Het werk van de Belgische wetenschappers brengt de wetenschap en de gezondheidszorg een stap dichter bij een verklaring van de link tussen luchtvervuiling en hart- en vaatziekten. “We wisten al lang dat meer mensen overlijden door luchtvervuiling, en we vermoedden dat het iets met de bloedvaten te maken had. Nu zagen we dat zelfs een lage hoeveelheid van vervuiling al een invloed heeft.”

HA
Gazet van Antwerpen 14-08-2013 pag. 14

Tags: