Wangari Maathai, moeder van de bomen, overleden

kade rechteroever

Wangari Muta Maathai, de Keniaanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede en stichtster van de milieuorganisatie Green Belt Movement, is op 71-jarige leeftijd overleden.
In 1977 richtte Maathai de Green Belt Movement op. De door haar georganiseerde protesten tegen de kap van bossen kreeg wereldwijd veel aanhang. Met haar organisatie lanceerde ze het idee om wereldwijd miljoenen bomen te planten. Samen met de VN richtte ze de Plant for the Planet, Billion Tree Campaign op. De gigantisch succesvolle campagne waarvan de doelstelling reeds bijgesteld werd tot 14 miljard (14.000.000.000!!) bomen.

Ook Vlaanderen sprong op de kar: samen met het ANB en Groenhart vzw voeren wij de Vlaamse poot van haar campagne uit: 1 miljoen bomen voor Vlaanderen en de Tropen.
Diep bedroefd omwille van haar heengaan, planten wij samen voort aan miljoenen bomen, hier en in de Tropen. U doet toch ook mee?

Meer info: http://www.1miljoenbomen.be; Plant for the Planet, Billion Tree Campaign

Het e-mailadres service@vbv.be is geen geldig VBV-e-mailadres en het wordt door hackers gebruikt voor frauduleuze praktijken
Indien u een e-mail krijgt van service@vbv.be, ga er niet op in en sluit onmiddellijk het bericht af. Het adres wordt door hackers gebruikt om uw gegevens van uw VISA-kaart te bemachtigen.
Wordt u slachtoffer van zo een mail, breng ons op de hoogte, zodat wij de Computer Crime Unit van de Federale Politie kunnen inlichten.

Vereniging voor Bos in Vlaanderen 26-09-2011
http://www.vbv.be/

 

Keniaanse Nobelprijswinnares Maathai overleden  Belga Bekijk de afzonderlijke fragmenten

In Kenia is milieuactiviste Wangari Maathai op 71-jarige leeftijd overleden aan kanker. Maathai won in 2004 als eerste Afrikaanse vrouw de Nobelprijs voor de Vrede. Ze stierf vanmorgen in een ziekenhuis in Nairobi waar ze een behandeling tegen kanker onderging.

Klik op afbeelding om naar filmpje te gaan (ook daar nogmaals klikken)

Wangari Maathai (foto's) was op zijn zachtst gezegd een veelzijdige vrouw. Ze was een bekende activiste voor burger- en vrouwenrechten en milieuactiviste, richtte de Green Belt Movement op en gaf ook les aan de universiteit van Nairobi als professor in de veterinaire anatomie. Ze engageerde zich ook in de politiek. Zo zat ze in het Keniaanse parlement en was ze ook een tijdlang onderminister van Milieu.

 
Belga Op het einde van de jaren 80 en in de jaren 90 verwierf Maathai internationale faam door haar campagnes tegen de door de overheid gesteunde ontbossing in Kenia. Door de klimaatverandering en de groeiende aandacht voor duurzame ontwikkeling kwamen zij en haar Green Belt Movement steeds meer in de belangstelling te staan.

In 2004 won ze de Nobelprijs voor de Vrede, als eerste Afrikaanse vrouw. Het Nobelprijscomité loofde haar voor haar inzet voor duurzaamheid, democratie en vrede. Intussen heeft de Green Belt Movement al 40 miljoen bomen geplant, om ontbossing en erosie tegen te gaan. Twee thema's die trouwens heel actueel zijn, nu Kenia en de hele regio geteisterd worden door enorme droogte.

"Met enorme droefenis kondigt de Green Belt Movement de dood aan van haar stichter en voorzitter, professor Wangari Muta Maathai, na een lange ziekte, die ze moedig gedragen heeft", liet de Green Belt Movement in een mededeling weten. "Haar familie en geliefden waren bij haar toen ze overleed."

"Haar vertrek is te vroeg en een immens verlies voor ieder van ons die haar kende als een moeder, familielid, collega, medewerker, rolmodel en heldin of voor zij die haar vastberadenheid om van de wereld een vredevolle, gezonde en betere plaats voor ons allen te maken, bewonderden."

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.1119199
http://www.greenbeltmovement.org/w.php?id=59
VRT - 26-09-2011

Tags: