YES we can & we did it again

kade rechteroever

Op zondag 13 maart kwamen er op miraculeuze wijze ongeveer 1500 bomen en struiken bij in het mooie Bassevelde.
Een langgerekte houtkant van inheemse soorten zoals spork, zwarte els, kardinaalsmuts, meidoorn en Gelderse roos verfraait er nu de wegberm van de N49, de expresweg tussen Knokke en Antwerpen. De helpende handen van de VBV en van een enthousiaste groep lokale buurtbewoners waren er graag bij om die boompjes te helpen planten. De actie was een initiatief van Philip Haers, die we ook kennen als de "Klaraman", de bebaarde enthousiasteling die reclame maakt voor de klassieke muziek van Klara. Philip brengt duidelijk niet alleen "the music to the people", maar ook de bomen! Waarvoor onze welgemeende dank.

De bomenrij werd aangeplant onder de slogan YES WE CAN, een leuze die we ook reeds eerder gebruikten toen we recent samen met een groep jongeren op een mooie nacht een braakliggend terrein in het Antwerpse havengebied aanplantten. Ook nu leverden we gewoon op enkele uren tijd het bewijs dat er nog heel veel plekjes in Vlaanderen zijn waar bomen echt wel een plekje kunnen krijgen. Al 16 jaar belooft men ons meer bos, al 16 jaar blijkt dit niet te lukken omwille van een zogenaamd gebrek aan plaats. Met deze acties bewijst VBV samen met lokale voortrekkers dat er - ook in het drukbevolkte Vlaanderen - nog heel veel plaats is voor meer bomen en bossen. Nu nog de wil om dit te realiseren.

De actie vond plaats op een wegberm van één van vele grote verkeersassen in Vlaanderen. Hiermee onderstreepte VBV dat ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de eigenaar en beheerder van deze gronden, een belangrijke rol kan spelen voor een grotere aanwezigheid van bomen in ons landschap.
Vlaanderen heeft het dichtste wegennetwerk ter wereld, en het AWV is dus een grootgrondbezitter die echt niet alleen veel beton en asfalt bezit, maar ook heel veel grote en kleine groene perceeltjes, zoals wegbermen en op- en afritten. VBV nodigt AWV dan ook hartelijk uit om groenere vingers te krijgen, om de bomen die reeds op hun gronden staan goed te beheren en te beschermen, en om, waar mogelijk, plaats te maken voor meer bossen en meer bomen.
Vereniging voor Bos in Vlaanderen 15-03-2011

http://www.vbv.be/beleid/#yes2

Tags: