Zelf fijnstof meten in huis met klein apparaat

kade rechteroever

Zelf het fijnstofgehalte in huis meten kan sinds kort met een klein apparaat dat door ECN is ontwikkeld. Het apparaatje, CAIRE geheten, is gebaseerd op de fijnstofmeters die ECN ook heeft ontwikkeld voor metingen in de buitenlucht. Deze handheld is vorige week donderdag 14 april gepresenteerd tijdens de Innovation Expo in Amsterdam.

Met de persoonlijke fijnstofmeter CAIRE kunnen mensen thuis, op hun werk, in de sportschool of in de tuin de fijnstofconcentraties in de lucht meten. Het apparaat geeft een meetwaarde en licht op in de kleuren van de luchtkwaliteitsindex zoals ook het RIVM die hanteert. Dat varieert van blauw (goed) tot geel (matig), oranje (onvoldoende), rood (slecht) en paars (zeer slecht).

“Als de concentraties binnen te hoog worden, bijvoorbeeld na het stofzuigen, kun je ventileren of even naar buiten gaan”, legt business developer Bas van Bree van ECN uit. “Als dat buiten gebeurt, kun je bijvoorbeeld besluiten om niet te gaan hardlopen of fietsen. Long- of astmapatiënten kunnen met het apparaat vaststellen of hun klachten te relateren zijn aan luchtvervuiling.”

Luchtkwaliteit in stad

De CAIRE is ontwikkeld op basis van de eerdere gerealiseerde AirBox van ECN. Deze is ontworpen voor gebruik aan lantaarnpalen om de luchtkwaliteit in de steden te meten. Sinds 2013 wordt hij onder andere gebruikt in het AiREAS-netwerk in Eindhoven. Dat meet met behulp van tientallen meetkasten de luchtkwaliteit in de stad en geeft die per locatie weer op www.aireas.com. Inmiddels hebben ook Breda en Helmond zich hierbij aangesloten.

Met CAIRE speelt ECN in op de behoefte om de luchtvervuiling dicht bij huis in de gaten te kunnen houden. ,,Wat wij zien, merken en horen is dat er behoefte is om zelf de luchtkwaliteit te meten. De huidige manier, waarbij landelijk via circa honderd meetstations wordt gemeten, sluit niet aan bij de zorgen die mensen zich maken over de luchtkwaliteit in hun buurt,” zegt Business Developer Bas van Bree van ECN. ,,Met dit kleinere apparaat kunnen zij thuis of op kantoor daarmee aan de gang gaan, binnen en buiten. Je kunt het ergens neerzetten of in je hand houden.”

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Longfonds ondersteunen dit initiatief waarbij mensen zelf de luchtkwaliteit kunnen meten, en hebben meegedacht in de ontwikkeling van deze handheld. Zelf meten maakt mensen bewuster van de lucht die zij inademen.

Permanent ophangen

ECN werkt ook aan een versie die permanent buiten kan worden opgehangen. Deze kunnen gebruikt worden als een soort weerstations en samen een netwerk vormen. De bedoeling van ECN is dat de meetgegevens van alle gebruikers via wifi worden doorgegeven en dat alle data wordt verzameld en weergegeven op een centrale website. Gecombineerd met de gegevens van het landelijk luchtmeetnet van het RIVM en het netwerk van AirBoxen kan dan een nationaal dekkend meetsysteem opgezet worden. Van Bree: ,,Als bijvoorbeeld vijf mensen hem ophangen in een wijk, dan krijg je voor die wijk een representatief beeld van de luchtkwaliteit. Die data kun je dan weer koppelen aan het landelijk meetnet.”

Bron: ECN

Duurzaamgebouwd 19-04-2016
http://www.duurzaamgebouwd.nl/nieuws/20160418-zelf-fijnstof-meten-in-huis-met-klein-apparaat

Tags: