“Ziekenhuis bij drukke wegen is geen goed idee”

kade rechteroever

Nieuwe ZNA Cadix op Eilandje ligt in “onveilige” zone volgens experts 

 

Scholen, crèches en ziekenhuizen binnen een straal van 500 meter van drukke wegen zijn geen goed idee. Daar zijn alle experts het over eens. Maar toch bouwt Ziekhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) een gloednieuw ziekenhuis vlak bij de Noorderlaan. “Het verkeer moet verminderen, anders kun je nergens meer een ziekenhuis bouwen”, zegt dokter Wouter Arrazola de Oñata.
 

Uit een studie uit 2007 van de Amerikaanse onderzoeker James Gauderman blijkt dat de longen van kinderen die opgroeien op minder dan 500 meter van drukke wegen trager en minder volledig ontwikkelen, wat leidt tot een kleinere longcapaciteit. Dat kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen op latere leeftijd. Luchtvervuiling verhoogt ook de kans op hart- en longziekten, zeker bij kwetsbare personen. Ziekenhuizen binnen de 500 meter van drukke wegen zijn daarom ook geen al te best idee.
 

In 2016 startte het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen met de bouw van ZNA Cadix aan het Kempischdok, vlak bij de drukke Noorderlaan, Ijzerlaan en Scheldelaan.  Het ligt dus binnen die zone van vijfhonderd meter. “Ik weet niet of de architecten aan luchtfiltering gedacht hebben voor het nieuwe ziekenhuis, maar ik hoop voor hen van wel”, zegt dokter Wouter Arrazola de Oñata, medisch directeur van de Vereniging Respiratoire Gezondheid.


 

“Dat het geen goed idee is om een ziekenhuis zo dicht bij drukke wegen neer te poten is wetenschappelijk bewezen, maar eigenlijk moeten we de vraag omdraaien.  Waarom is dat geen goed idee? Wat is de oorzaak van die luchtvervuiling? Het antwoord ligt voor de hand: het verkeer. Om het probleem van luchtvervuiling op te lossen, moet de hoeveelheid verkeer dus naar omlaag. Dat is geen utopie of idealisme van mijn kant. Nee, dat is een feit. Het is geen plezante vaststelling. Ik ben er ook niet blij mee, maar als we niets doen aan het verkeer, kunnen we gewoon nergens meer een stadsziekenhuis bouwen. Het is dus geen probleem van de ziekenhuizen. Wij zullen ons gedrag moeten veranderen.”
 

Overkapping 

“Het gaat in die wijk ook niet enkel over het nieuwe ziekenhuis”, gaat Arrazola verder. “Ook op de in ontwikkeling zijnde Slachthuissite komen scholen die binnen die zone vallen. Daarom heb ik de overkappingsintendant al duidelijk gemaakt dat hij het niet kan maken om de Ring daar niet of slechts gedeeltelijk te overkappen.”
 

Bij de keuze voor de locatie van het nieuwe ziekenhuis hield het ZNA vooral rekening met de bereikbaarheid. “Dat was de allerbelangrijkste factor”, zegt woordvoerder Renée Willems. “In veel steden liggen ziekenhuizen buiten de stad. De kritiek is daar dat mensen die het ziekenhuis willen bereiken, altijd de auto moeten nemen. Daarom kozen wij voor de locatie aan het Kempischdok, waar een tram voor de deur stopt.


ZNA Cadix verrijst op het Eilandje vlak bij het Kempischdok. FOTO WIM HENDRIX

 Bovendien zal ZNA Cadix het Stuivenbergziekenhuis vervangen. Het nieuwe ziekenhuis moest dus in de buurt liggen. Maar alle Antwerpse ziekenhuizen liggen in die zone. Het is onmogelijk om al die ziekenhuizen en de scholen binnen die zone te verhuizen. We kunnen toch moeilijk ons stadsziekenhuis in Moerbeke-Waas bouwen?”

JAN STASSIJNS
Gazet van Antwerpen 28-02-2017 pag. 18

Tags: