Zuiverdere lucht kan miljarden opleveren

kade rechteroever

Als de luchtkwaliteit in de grootste steden van Latijns-Amerika verbeterde, dan zou dat jaarlijks een miljardenbesparing kunnen opleveren, zegt een studie.

Met een betere luchtkwaliteit kan Latijns-Amerika jaarlijks 1,5 tot 4,6 miljard euro op uitgaven voor de gezondheidszorg besparen, staat in De luchtkwaliteit in Latijns-Amerika, een rapport van het Clean Air Institute in de Verenigde Staten.

De luchtvervuiling in de grootste steden van Latijns-Amerika ligt hoger dan de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie voorstelt. Dat betekent een bedreiging voor honderd miljoen mensen, besluit de studie. "De normen voor de luchtkwaliteit blijven te laks, heterogeen en achterhaald", zegt Sergio Sánchez, directeur van het Clean Air Institute.

Ozon en fijn stof
Het rapport analyseert de aanwezigheid van vijf vervuilende stoffen in 42 grote steden. In Mexico-Stad, Monterrey (Mexico), Santiago (Chili), Cochabamba (Bolivia), Bogotá (Colombia) en Lima (Peru) werden grote concentraties fijn stof en ozon vastgesteld, die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Vorige maand waarschuwde Wereldgezondheidsorganisatie nog dat luchtvervuiling wereldwijd een veel grotere bedreiging voor de volksgezondheid vormt dan tot nog toe werd aangenomen.

Tot 6,8 miljoen doden
Luchtvervuiling eist jaarlijks meer doden dan aids of malaria. Volgens nieuwe schattingen sterven elk jaar 3,5 miljoen mensen vroeger door luchtvervuiling binnenshuis, en nog eens 3,3 miljoen mensen door vervuiling buitenshuis.

Bron: IPS
De Morgen 03-05-2013
http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1626418/2013/05/03/Zuiverdere-lucht-kan-miljarden-opleveren.dhtml
 

Tags: