Zurenborg gaat voor leefbare stad

kade rechteroever

Een mooie barometer voor de nakende verkiezingen zijn de partijaffiches die massaal opduiken op de Antwerpse ruiten. Wat is de teneur in de beurt?
Leven de verkiezingen? Uw krant trekt een week lang elke dag naar een buurtplein en spreekt met de bewoners achter de affiches.

Tekst: Geraldine Dewart, foto's: Jan Van der Perre

Vandaag: Dageraadplaats, Antwerpen. Sp.a en Groen
De teneur voor de verkiezingen is op weinig plaatsen in Antwerpen zo duidelijk als op en rond de Dageraadplaats. De wijk Zurenborg kiest resoluut voor sp.a en/of Groen, als we op de raamaffiches mogen afgaan.
Dat de wijk Zurenborg sp.a en Groen genegen is, is niet nieuw. Het is de buurt met de meeste bakfietsen, stoepkrijt en gevelgroen van heel Antwerpen. De vele jonge gezinnen die zich er vestigden gaan voor een leefbare woonomgeving.
Met minder auto's, veel ruimte voor de kinderen om te spelen, veel en veilige fietspaden en gezonde lucht.

Als we de raamaffiches mogen geloven, gaat de stem van Zurenborg resoluut naar sp.a en Groen. Vaak zelfs naar beide samen, zo blijkt uit ramen waar zowel affiches van Groen als sp.a uithangen.
"Dat mensen zich zowel in de punten van Groen als van sp.a kunnen vinden, lijkt me logisch in een wijk als Zurenborg", stelt bewoonster Petra Avermaete. "In deze buurt leeft heel wat Groengevoelige materie. Denk maar aan de plannen voor Nieuw Zurenborg in onze achtertuin. Dat Nieuw Zurenborg niet mag volgebouwd worden met appartementsblokken, maar dat de gemeenschapsgronden open ruimte moeten worden voor Zurenborg en de aanpalende wijken, staat in beide partijprogramma's."
"De twee partijen komen ook op voor meer open ruimte en een sterk sociaal weefsel. Ook gaan ze beiden voor de overkapping van de Ring. Veel raakvlakken dus."

Samenhorigheidsgevoel

De verkiezingen leven heel sterk in de buurt. Het is hét gespreksonderwerp op straat, aan de schoolpoort en op de buurtbanken. Zo ook in de Dolfijnstraat.
"Het wijkcomité Zurenborg Burenzorg heeft eind september een verkiezingsdebat georganiseerd, met politicoloog Dave Sinardet als moderator", zegt buurtbewoner Dirk Rodts. "Er kwamen thema's aan bod die belangrijk zijn voor de wijk: mobiliteit, stadsontwikkeling en de heraanleg van de site Nieuw Zurenborg. We zijn er samen met een aantal buren naartoe geweest en hebben achteraf bij iemand thuis wat nagekaart. We plannen ook om na de stemronde zondag samen te komen en de uitslag samen te bekijken. Met de nodige drankjes en hapjes."

Overtuigingskracht

Verkiezingen die zorgen voor een samenhorigheidsgevoel in de buurt, het kan dus ook.
"Een buurt die resoluut kiest voor een bepaalde partij kan zelfs andere buren overtuigen. Zo was er iemand in de straat die resoluut achter N-VA stond, maar ondertussen overtuigd Groen zal stemmen", grijnst Dirk Rodts. "Maar het is niet zo dat N-VA hier totaal afgeblokt wordt. Koen Kennis is een van onze buren, hij staat op de lijst voor N-VA. Als vriend en buurman wordt ook zijn visie gehoord en gerespecteerd."

 

 

Een leefbare stad, waar voetgangers en fietsers voorrang krijgen en er voldoende groen is. Dat is een stad waar Kristien Wuyts samen met Groen voor wil gaan.

"Mijn voornaamste reden om achter Groen te staan, is de leefbaarheid van de stad", vertelt Kristien Wuyts. "Een van de voornaamste punten om dat te realiseren zijn fietspaden. Ik kies zelf resoluut voor de fiets en vind dat de stad moet blijven investeren in meer en degelijke fietspaden."

"Neem nu de verkeerssituatie aan de Nationale Bank, waar ik regelmatig passeer met de fiets. Het is toch niet te begrijpen dat een stadsbestuur zoiets installeert. Niemand begrijpt hoe dat kruispunt in elkaar steekt. Toen we het geval aankaartten in een brief aan het stadsbestuur, was de reactie dat volwassenen de verkeerssituatie wel kunnen inschatten. En de kinderen dan? Moeten die dan ook niet zelfstandig en veilig kunnen fietsen?"

"Dat het wel goed kan, bewijst bijvoorbeeld de heraanleg van de Jan Van Rijswijcklaan: veilig, duidelijk en kindvriendelijk. Als in de hele stad zo'n fietspaden zouden aangelegd worden, zouden veel meer mensen voor de fiets kiezen."

Wijkcirculatieplannen

"Groen wil de stad teruggeven aan de bewoners. Een stap in de goede richting zijn de wijkcirculatieplannen. Ook bij ons wordt gewerkt aan een wijkcirculatieplan, zodat er geen auto's doorracen die hier eigenlijk niet moeten zijn. Dat maakt de straat aangenamer om in te wonen en geeft de mogelijkheid aan de kinderen om veilig op straat te kunnen lopen en spelen. Dat andere partijen de auto weer meer de stad in willen jagen, begrijp ik echt niet. De onvoorwaardelijke keuze van Groen voor voetgangers en fietsers maakt dat de stad vanzelf leefbaarder wordt."
"Ook de tegenkanting tegen het BAM-tracé en de keuze voor het Meccanotracé met een overkapping van de Ring lijkt mij de beste oplossingvoor een leefbare stad", zegt Kristien Wuyts.
Daarnaast sta ik helemaal achter Groen in de strijd voor meer open ruimte en meer groen. Als je kijkt wat Groen allemaal kan doen in Borgerhout, met Marij Preneel en Wouter Van Besien aan het roer, vind ik dat een mooi voorbeeld van hoe het ook kan."

 

Nieuw Zurenborg

"Op korte termijn moeten voor onze wijk ook belangrijke beslissingen genomen worden. Denk maar aan Nieuw-Zurenborg. Het zou erg zijn als die site helemaal volgebouwd wordt. Hoge woontorens met duizenden nieuwe bewoners voorde wijk Zurenborg, die nu al zo dichtbevolkt is, is geen goed idee."
"Ik vind dat de vrij te komen gemeenschapsgronden open ruimte moeten worden, ten dienste van de gemeenschap van Zurenborg en de aanpalende wijken. Denk aan een voetbalveld of petanqueterreinen. Met een Groen bestuur zou ik er veel geruster op zijn dat de juiste beslissingen genomen worden in dat dossier."

 

Tekst: Geraldine Dewart, foto's: Jan Van der Perre
geknipt uit Gazet van Antwerpen 09-10-2012 pag. 14 en 43

Tags: