Zwaardere CD&V-inbreng in groene bestuursploeg

kade rechteroever

Zwijndrecht

Busverbinding tussen dorpskernen prioritair voor burgemeester

Groen en CD&V vormen de komende zes jaar in Zwijndrecht de meerderheid. In de nieuwe bestuursploeg krijgt de CD&V-fractie, die door de verkiezingsuitslag veel comfortabeler zit, met drie schepenen wel heel wat meer in de pap te brokken.

Uittredend burgemeester André Van De Vijver (Groen) heeft direct na het binnenlopen van de verkiezingsuitslagen nog zondagavond de Zwijndrechtse N-VA in snelheid gepakt. En snelheid was nodig want de kiezer had de kaarten in de 25 leden tellende gemeenteraad dan ook bijzonder moeilijk herschikt.

Vanuit het niets trok de vroegere VU-schepen Guy Carpentier de N-VA, ten koste van Vlaams Belang (van zes naar twee) en Open Vld (één naar nul) in één klap naar acht zetels.

Ondanks het overlijden van de populaire burgemeester Willy Minnebo hield Groen zeer goed stand en bleef met slechts één zetel verlies met nog negen zetels toch nog de grootste fractie. CD&V handhaafde zich op vier zetels en werd nog zondagavond door zowel Groen als N-VA reeds aangezocht. Groen en CD&V hebben dertien zetels op 25. N-VA zou voor een meerderheid naast CD&V ook sp.a (gehalveerd tot twee zetels) in de boot moeten nemen hebben.

Verdeling

Kortom, Groen zag de bui hangen en wist dat N-VA CD&V trachtte los te weken. Zondagavond nog raakten André Van De Vijver en de enige uittredende CD&V-schepen, Ann Van Damme, het eens over de verdeling.

Burgemeester André Van De Vijver bevestigt: "Groen krijgt de burgemeester, het OCMW-voorzitterschap (Chris Vermeulen) en nog één schepen.

CD&V krijgt drie schepenen.

Donderdagavond finaliseren we de precieze bevoegdheden." "We zaten in een iets betere positie en konden dus iets meer vragen", reageert ook schepen Van Damme. "We wilden samen verder want de samenwerking én het vertrouwen waren goed. Beiden zijn we trouwens in ons beleid bevestigd door de kiezer."

CD&V vaardigt als schepenen Ann Van Damme, Theo Van Roeyen en Bruno Byl af.

Voor burgemeester Van De Vijver is mobiliteit de komend legislatuur de grootste uitdaging. Niet alleen met Oosterweel maar "vooral met de busverbinding Burcht-Zwijndrecht.

De Lijn biedt slechts één bus per uur.

Te weinig. Wij willen een oplossing: is het niet met De Lijn, dan met een ondernemer." Voor schepen Ann Van Damme is het onder controle houden van de financiële situatie van de gemeente dé prioriteit.

"De Lijn biedt slechts één bus per uur tussen Zwijndrecht en Burcht. Dat is té weinig." andré van de vijver Burgemeester Zwijndrecht

Paul Verbraeken
Gazet van Antwerpen 18-10-2012 pag. 16

Tags: